Florens Hartman

Bojim se da ne lažiraju Mladićevu smrt

Florens Hartman (Florence Hartmann), bivši portparol i savjetnica za Balkan Karle del Ponte (Carla), bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala, posjetila je jučer u Sarajevu Savez logoraša BiH. Povod njenog dolaska, kako je kazala, jeste želja da zahvali žrtvama agresije na BiH koje su stale u njenu zaštitu prilikom hapšenja na dan izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Bojim se da ne lažiraju Mladićevu smrt

Hartman, koja je svojim prisustvom željela izraziti podršku svim žrtvama agresije na BiH, od službi osiguranja Haškog tribunala pokušao je zaštititi Almin Đelilović, jedan od članova Saveza. Đelilović kaže da je instinktivno pokušao zaštititi Hartman do koje su došli predstavnici Službe sigurnosti Haškog tribunala u namjeri da je uhapse.

- Osjećaj je bio nevjerovatan, jer su žrtve stale u moju odbranu. Žao mi je što sam skrenula pažnju na sebe, a ne na izricanje presude Karadžiću, jer mi to nije bila namjera. No, osjećam i krivnju. Većina nas novinara pokušavala je tokom rata izvještavati o ratu i zločinima. Ali, to nije donijelo ništa dobro, jer su se rat i zločini nastavili - kazala je Hartman.

Poručila je da žrtvama rata u BiH treba pomoći i da očekuje da će se u Hagu ponovo okupiti na izricanju presude Ratku Mladiću.

- Važno je da se opet okupimo kada bude izricanje presude Ratku Mladiću, kako bismo spriječili da se dogodi njegov premještaj u Rusiju ili neka druga glupost. Bit ćemo uporni posmatrači, nećemo dozvoliti da se ponove neke stvari. Odbrana Mladića ima isti zahtjev kao što je i Milošević podnio, da ide u Rusiju, a to ne možemo prihvatiti. Jer, bilo koji ljekar može napraviti papir da je on umro, čak i dovesti posmatrače ljekare da potvrde da je umro, kako ne bi došlo do presude - istakla je Hartman.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš