Bivši japanski premijer teško ranjen u atentatu, na Vidovdan odlikovan srpskim ordenom

Bivši premijer Japana Šinzo Abe teško je ranjen u atentatu dok je držao predizborni govor. Pogođen je jednim metkom u leđa, a lekari se bore za njegov život, dok je osumnjičeni uhapšen

Bivši japanski premijer teško ranjen u atentatu, na Vidovdan odlikovan srpskim ordenom

Napadač više puta pucao na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji je prebačen u bolnicu nakon što je na njega pucano oko 11.30 po lokalnom vremenu dok je držao govor, prenosi Rojters pozivajući se na TV HNK.

"Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato i mi proveravamo situaciju", rekao je glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Šinzo Abe koji je 2018. godine bio prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle 30 godina i koji je na Vidovdan odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje, bio je bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu. 

Vlasti su uhapsile osumnjičenog za napad, starog 41 godinu. U pitanju je bivši pripadnik japanske ratne mornarice. On je napustio vojnu službu 2005. godine.

Osumnjičeni, koji je uhapšen odmah nakon pucnjave, nije pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

 

Šinzo Abe atentat

Šinzo Abe atentatRTS

Bivši lider vladajuće Liberalno demokratske partije pogođen je s leđa tokom posete gradu Nara, u okviru kampanje za izbore zakazane za nedelju.

Pao je na zemlju nakon što su se čula dva pucnja i hitno je prebačen u bolnicu.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada i vratio se u Tokio. 

Abe, koji ima 67 godina, bio je premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine. Podneo je ostavku zbog zdravstvenih probkema.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš