Austrijska vlada usvojila "azil na određeno vrijeme"

BEČ - Vlada u Austriji usvojila je izmјene zakona o azilu, kojim se uvodi vremenski ograničeni status azilanta. Kancelar i vicekancelar, Verner Fajman i Rajnhold Miterlener, ocјenjuju da to upućuje jasnu poruka u zemlji i izvan nje.

Austrijska vlada usvojila "azil na određeno vrijeme"

Rajnhold Miterlener je poslije sjednice vlade rekao da se upućuje, na jednoj strani, signal domaćem stanovništvu da postoji previše izbjeglica i da se zemlja vraća "suštini" prava na azil.

Austrijski vicekancelar i kancelar, Rajnhold Miterlener i Verner Fajman

Istovremeno se azilantima pokazuje da postoji određeni rizik za vraćanja u njihove zemlje, pošto će, nakon rata biti vraćani da pomažu u obnovi domovine.

Kancelar Fajman je podvukao da je neophodno evropsko rješenje izbjegličke krize, ali da se ne može čekati da EU dogovori soluciju, te da je neophodno i samostalno djelovati.

Azil na određeno vrijeme, prema njegovim riječima, odgovarajuća je mjera za sprovođenje ograničenja za prihvat izbjeglica, koje je Austrija utvrdila za naredne tri godine.

Fajman je istakao da izmjene zakona u aprilu treba da "prođu" parlament, precizirajuću da će zakon retroaktivno biti primjenjen.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner ocjenila je da je novi zakon jedan od najrigoroznijih u cijeloj Evropi.

Mikl-Lajtner je ukazala na pooštravanje propisa kad je riječ o spajanju porodica, posebno onih koji nemaju status azilanata, ali status "subsidiarne zaštite", što pogađa prije svega Avganistance, trenutno najveće grupe izbjeglica.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc brani novi zakon i ukazuje da je azil uvijek "zaštita na određeno vrijeme".

Prema izmenama zakona, poslije tri godine će biti provjeravano da li postoji mogućnost za povratak azilanta u domovinu, što će biti veoma skupo po državu.

Izmjene pogađaju prije svega osobe koje dobiju status "subsidiarne zaštite" - to su ljudi koji ne dobijaju azil, ali kojima preti nasilje u njihovoj domovini, a tiče se prije svega Avganistanaca.

Oni će moći da dovedu svoje porodice tek nakon tri godine i moraće da dokažu i da imamu primanja u visini od 1.300 evra, što znači da neće biti dovoljni prihodi ostvareni samo iz državne pomoći.

Novi zakon obavezaće sve izbjeglice u Austriji na integrativne mjere, kao što su kurs njemačkog, odnosno kurs vrijednosti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš