Ankara: Erdoganov komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

Kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je danas da su njegovi komentari o predsjedničkom sistemu u Njemačkoj u vreme Adolfa Hitlera - pogrešno interpretirani i da on nije htio da kaže da je to primjer efikasnog predsjedničkog sistema.

Ankara: Erdoganov komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: "Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke."

"I poslije toga je bilo primjera u mnogim drugim državama", naveo je turski predsjednik, a prenijela turska agencija Dogan.

Erdogan želi da izmjeni turski Ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsjednika postane izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, prenio je Rojters.

"Erdoganovu metaforu o Hitlerovoj Njemačkoj su neki mediji iskrivili i iskoristili u suprotnom značenju", navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

Predsjednik je želio da kaže da izvršno predsjedništvo može da postoji u unitarnoj državi i da ono ne zavisi o federalnom sistemu upravljanja, kao i da ni predsjednički ni parlamentarni sistem ne garantuju da neće biti zloupotrebe moći, navela je Erdoganova kancelarija.

"Ukoliko se sistem zloupotrebljava, to može da rezultuje lošim vladanjem i katastrofama poput Hitlerove Njemačke. Važno je insistirati na pravednoj vladavini koja služi narodu", saopštilo je tursko predsjedništvo, dodajući da je nedopustivo sugerisati da je Erdogan prikazao Hitlera u pozitivnom svijetlu.

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje poslije pobjede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promjenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promjenama u ustavu, koji je stupio na snagu poslije puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsjedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš