Djeco, bila sam špijun u SSSR

Amerikanka otkrila tajnu koju je čuvala decenijama

Marta Peterson, prva Amerikanka koju je CIA kao špijuna poslala u Sovjetski Savez, napisala je knjigu o svojim danima u kontraobavještajnoj službi, ali i otkrila kako su njena djeca reagovala kada im je otkrila svoju prošlost.

Amerikanka otkrila tajnu koju je čuvala decenijama
Moja djeca Tajler i Lora imali su 17, odnosno 15 godina kada sam odlučila da im priznam da sam ih lagala sve te godine. Našli smo se na ručku u obližnjem restoranu, a njih dvoje su me kao iz topa pitali: "Ok mama, o čemu se radi?" Nakon toliko godina špijunskog rada, po prvi put nisam imala adekvatan i smišljen odgovor. Samo sam izustila: "Radim za CIA." - počinje svoju priču za CNN Petersonova.

Amerikanka je istakla kako ju je kćerka gledala šokirano i začuđeno, dok je sin reagovao znatno blaže.
 
- Mama nam je špijun, rekao je Tajler svojoj sestri. Neprijatnu tišinu nakon toga ispunila sam objašnjenjima zbog čega sam lagala toliko dugo. Objasnila sam im da su tada bili previše mali, i da bi ukoliko neko sazna za moj pravi posao, oni vrlo lako mogli da postanu meta - priča Petersonova.


UNUTAR CIA
 
- Svog supruga, vašeg oca Stiva, upoznala sam u Moskvi 1975. kada sam bila na tajnom zadatku usred Hladnog rata. Ipak, moram da vam priznam da sam već jednom bila udata prije nego što sam upoznala vašeg oca. Čovjek za koga sam se udala zvao se Džon Peterson, bio je u Zelenim beretkama i poginuo je 1972. godine, radeći tajno za CIA - rekla je Marta djeci dok ih je vodila kroz zgradu CIA, gdje ih je dovela kako bi im pokazala gdje radi.


Marta je kompletnu priču o svom dvostrukom životu i suočavanju sa vlastitom djecom pretočila u knjigu koja se zove "Widow spy".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš