30 miliona danskih kruna za borbu protiv korupcije na Kosovu

Danska će civilnom društvu na Kosovu donirati 30 miliona kruna kako bi se, kako ova zemlja očekuje, ono izborilo sa korupcijom.

30 miliona danskih kruna za borbu protiv korupcije na Kosovu

Ona će posebno sarađivati sa Ujedinjenim Nacijama u osnaživanju civilnih organizacija od kojih očekuje da sprovedu antikorupcijske programe. 

Danski mediji navode da se Kosovo trenutno nalazi na visokom 110. mjestu od 175 "zemalja" po odsustvu korupcije, citirajući statističke podatke korupcijskog indeksa "Transparency International".

"Balkanska republika je jedna od sedam prioritetnih zemalja u okviru danskog programa za susjedstvo," piše danski "Online Post". 

Danski ministar spoljnih poslova Kristian Jensen rekao je da na Kosovu postoji napredak, ali da "još uvijek ima izazova" u oblasti dobrog upravljanja, korupcije i angažovanja civilnog društva.

"Stabilnost na Kosovu je važna. Zbog toga mi je drago da Danska sada podržava ovu zemlju sa 30 miliona kruna koje su opredijeljene za borbu protiv korupcije, koja je jedan od glavnih prioriteta," rekao je Jensen.

U okviru Danskog susjedskog programa za 2013 - 2017, podržavaju se još Albanija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina. Belorusija, Moldavija i Gruzija.

Predsjednica Atifete Jahjaga se upravo juče osvrnula na pitanje korupcije na Kosovu, poručivši da se Kosovo kao društvo "umorilo" od visokog stepena korupcije, ali i da je "došlo vrijeme da Kosovo postane nekorumpirano" i da se završi ciklus u kome korupcija prolazi nekažnjeno, dok su specijalni predstavnika EU na Kosovu Samuel Žbogar i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi pozvali kosovske tužioce da povrate povjerenje građana, kazne svakoga ko je počinio krivično djelo i da se na Kosovu počne primJena zakona jednako za sve građane.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš