SSP Kosova i EU sutra stupa na snagu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji su EU i Kosovo potpisali u oktobru 2015. godine, sutra stupa na snagu. Ipak, to je samo početak višegodišnjeg procesa koji će podrazumevati izmenu i usvajanje brojnih zakona.

SSP Kosova i EU sutra stupa na snagu
Krajnji cilj je ukidanje carina i povezivanje kosovskog i evropskog tržišta, čemu će prethoditi obaveza Kosova da sprovede brojne reforme i primeni dogovoreno u briselskom dijalogu.

Pet meseci od potpisivanja, sporazum koji je ocenjen kao do sada najznačajniji korak u procesu evropskih integracija prvog aprila stupa na snagu. Svi se nadaju da neće biti aprilska šala, ali procenjuju da će za primenu SSP-a biti potrebno više od 5 godina. Kosovo će biti u obavezi da u brojnim oblastima uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim.

Zamenik ministra evropskih integracija Ramadan Iljazi kaže da se sada moraju usredsrediti na sprovođenje SSP-a.

"To podrazumeva da ove godine izmenimo ili dopunimo 83 zakona i više od 100 drugih podzakonskih akata, dok u narednih 5 godina moramo da preduzmemo više od 1000 radnji u procesu sprovođenja SSP-a. To nije lak put, mnogo je obaveza pred nama, ali verujem da je volja institucija takva da se ovaj sporazum sprovede", kazao je Iljazi.

Ekonomske povlastice dolaze u paketu sa političkim obavezama. Ono što je poglavlje 35. za Srbiju u okviru pristupnih pregovora sa EU, to je tačka 5. SSP-a za Kosovo u kojoj se kao uslov postavlja implementacija svega dogovorenog u briselskim pregovorima Beograda i Prištine.

Poslanik Nenad Rašić kaže da iskustvo pokazuje da se ovakvi procesu uglavnom odlažu.

"Ta 5. tačka će verovatno doći kao prva ili će stalno pratiti ceo taj proces. Nažalost, ispostavilo se da kod nas funkcioniše samo sistem uslovljavanja i to i Evropljani zanaju da ukoliko ne budemo držani pod kontrolom verovatno ni jedna ili vrlo malo tih stvari može biti obavljeno", rekao je Rašić.

Dok su reforma javne uprave i smanjenje carinskih prihoda, a zatim i ukidanje carina 2021. godine izazovi za javni sektor, građani mogu da profitiraju od efikasnije i jeftinije administracije, kao i od nižih cena proizvoda i usluga. Šta još SSP donosi potrošačima?

Seljatin Kačaniku iz NVO „Potrošač“ kaže da od sporazuma neće bit ništa, ako potrošači ne budu insistirali na ostvarivanju svojih prava.

"Sa jedne strane, dobro je što će proizvođači, trgovci i pružaoci usluga imati više prilike za izvoz, ali samo ako ispune određene standarde, uslove i kvalitete, a to je onda pozitivno i za nas potrošače", kaže Kačaniku.

Malinari nisu jedini koji zavise od izvoza na evropsko tržište. Oni koji već izvoze zabrinuti su da li će i u budućnosti njihovi proizvodi ispunjavati standarde koje nameće SSP, drugi se pitaju da li će imati šta da izvezu na novo tržište 28 država članica EU od pola miliona potrošača, dok svi pomalo strahuju da bi visoko konkurentna roba iz EU mogla ugroziti domaću proizvodnju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš