SAD žele dogovor Beograda i Prištine po svaku cenu

Sjedinjene Američke Države po svaku cenu žele da se „kosovska drama“ što pre okonča, i učiniće sve da u narednih nekoliko meseci privole Beograd i Prištinu na dogovor.

SAD žele dogovor Beograda i Prištine po svaku cenu

To kažu za Danas nezvanično zapadne diplomate, komentarišući najnoviju poruku zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera da bi SAD volele da se dijalog o Kosovu „hitno nastavi“. Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao i da bi budući dogovor trebalo da bude takav da može da se „primeni i proda javnosti obe zemlje (Srbiji i Kosovu).

Naši izvori ističu da se Palmer i ranije trudio da svojim izjavama „motiviše“ pregovaračke strane, ali da je ovoga puta otišao korak dalje, odnosno da je bio direktniji, jer je kazao: „Mi se nadamo da dve strane mogu da se nađu na pola puta, da pregovaraju, da postignu sporazum, primene ga i otvore evropski put koji je čist i jasan“.

Kako objašnjavaju diplomate, takva poruka znači da je američka administracija pragmatična i svesna da eventualnim sporazumom „nijedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna“.

„Administracija američkog predsednika Donalda Trampa umnogome je fleksibilnija od prethodne administracije SAD i želi da prepusti Beogradu i Prištini da se dogovore o rešenju za Kosovo, pa će izvršiti jači pritisak na kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz Srbije do sastanka o Zapadnom Balkanu, koji se održava 1. jula u Parizu. Pojedini delovi američke administracije su prethodnih meseci prećutno podržavali Haradinaja kada je reč o rigoroznom režimu taksi, ali sada su svesni da se Srbija neće vratiti za pregovarački sto u Briselu ukoliko te takse ne budu ukinute, što bi značilo propast dijaloga o Kosovu“, tvrde sagovornici Danasa.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova tvrde da bi kosovski zvaničnici mogli da na samitu u Parizu objave da će takse biti ukinute, što bi predstavljalo preduslov da se na tom skupu usvoji platforma za nastavak pregovora Beograda i Prištine, koja bi predstavljala „mapu puta“ za rešenje kosovskog pitanja. Kako se precizira, u takvom dokumentu bi, između ostalog, bilo navedeno kojom dinamikom će teći naredna faza pregovora, i ko će sve biti angažovan u dijalogu, pored EU, koja ostaje glavni posrednik u razgovorima.

„SAD će se, svakako, još snažnije angažovati u nastavku pregovora o Kosovu jer strahuju da bi se kosovska drama mogla završiti haotično ako se ne pronađe neko rešenje koje bi bilo prihvatljivo javnosti i Beogradu i Prištini. Smatra se da bi srpski predsednik Aleksandar Vučić lakše obezbedio podršku javnosti na svom domaćem terenu u slučaju postizanja sporazuma, od kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji bi imao velike probleme da ubedi prištinsku javnost da prihvati dogovor“, tvrde diplomate.

„Nema crvenih linija“

Palmer je za Glas Amerike naglasio da SAD „ne podvlače crvene linije“ u procesu pregovora, ali je napomenuo da to ne znači da su „sve opcije otvorene“. „Ne gledamo na ovo kroz neke vremenske okvire. Podržavamo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, voleli bismo da vidimo da se dijalog nastavi što je pre moguće, i da se dve strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vreme. Da li će to biti ove godine, ne mogu da predvidim“, rekao je Palmer.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš