Pressing

Zukorlić: Razbijena oligarhijska grupa, biće akreditacije

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru će dobiti akreditaciju, jer je novim Zakonom o visokom obrazovanju razbijena oligarhijska grupa u Komisiji za akreditaciju koja je sprečavala moderan univerzitet da ostvari svoje pravo, rekao je u Pressingu poslanik i predsjednik Odobra za obrazovanje Muamer Zukorlić.

Zukorlić: Razbijena oligarhijska grupa, biće akreditacije

Muamer Zukorlić kaže da nije istina da je univerzitet nepriznat, već da nije akreditovan, dodajući da su to potpuno različite stvari.

“Kad se kaže nepriznat znači ilegalan, ako se kaže neakreditovan to znači da je u procesu akreditacije. Univerzitet je u procesu akreditacije, odbijali su neke programe. Ima 15 smjerova i svi su legalni jer su u procesu akreditacije. Postoji opstrukcija pojedinih ljudi prema univerzitetu. Komisija je na tapetu i zbog toga i biće revizije onoga što su radili, imate garaže univerzitete po Sandžaku, nekoliko takvih imate u Novom Pazaru”, kaže Zukorlić.

On objašnjava da nije ni vlasnik ni suvlasnik već osnivač, ističući da nema nikakvu ulogu na Internacionalnom univerzitetu.

Govoreći o procesu akreditacije, Zukorlić je rekao da je Komisija imala različite motive da univerzitetu ne dodjeli akreditaciju. Jedni su inspirisani nacionalno, drugi interesno, navodi Zukorlić i kaže da ih je novi zakon “razvlastio”, rekavši da su koristili stari zakon da sačuvaju svoje pozicije. Također kaže da razlozi, navedeni za nedodeljivanje akreditacije, nisu tačni.

“Po tom pitanju laže totalno komisija. Niko nije magistrirao i dokrorirao u roku od mjesec dana. Desila se štamparska greška i dolazi akt upozorenja i to je ispravljeno. Ima jedna prijava da postoje plagijati. Univerzitet ima 6000 km2, to je po jednom studentu 4,5 kvadrata, a po zakonu je 2 kvadrata. Što se tiče kadrova, kada se akreditovao engleski i književnost tada nisu problem profesori iz inostranstva i profesori koji su doktorirali na tom univerzitetu, sad jeste problem. Kako je moguće da jedan univerzitet bude devet godina u procesu akreditacije, dođite da se uverite u prostor univerziteta”, navodi on.

Zukorlić kaže da će se zalagati za reviziju akreditacija, jer je, kako je rekao, akreditovano mnogo “garaža univerziteta”. Komisije za akreditaciju ocjenjuje kao “oligarhijski organizovanu grupu”.

“Akademik Teodorović koji je bio glasan i rekao da je spriječio akreditaciju Internacionalnog univerziteta mora da ide na sud. On i njegova žena su bili članovi komisje u isto vrijeme, ovim zakonom gube monopolne ovlasti. Ne može neko ko sjedi s ženom u komisiji, kome je predsenik Arsenijević kum, radi se o klanu, vidite kako šetaju. Imali smo 15-20 godina jednu grupu koja drži visoko obrazovanje kao taoca. Ja ću se zalagati za reviziju akreditacija, najviše je akreditovano garaža univerziteta za vrijeme Arsenijevića i Teodorovića”.

Prema novom zakonu, u Komisiji za akreditaciju umjesto 15 članova koje predlaže akademska zajednica sada će ih biti šest, a svoje članove biraće i Vlada Srbije, kao i Privredna komora.

“Nije tačno da ne postoji u svijetu. U Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj biraju. Vlada u staroj komisiji nije imala nijednog, to je ono što je bilo neprihvatljivo. I u Hrvatskoj Privredna komora bira članove, to je bio izričiti zahtjev EU”.

On kaže da nije neobično da se zakon ne bavi plagijatima, jer, kako navodi, postoje zakoni koji to regulišu.

“Ne treba zakon o visokom obrazovanju da tretira stvari koje reguliše krivični zakonik. Ovde je problem implementacija, bitni su ljudi. Dok se oligarhija šeta s pozicije na poziciju, dok su jedni privatni unevrziteti privatniji od drugih neće biti bolje”.

Zukorlić kaže i da ga ne zanimaju kritike što je doktorirao na univerzitetu koji je osnovao sa desetkom i poručuje da će njegov doktorat uskoro biti štampan i dostupan.

“Mogu da čitaju i iznose kritike ako hoće. Za nekoga je normalno da bude profesor, dekan, rektor, a da djecu šalje da studiraju u inostranstvo. To je poruka da univerzitet na kome radi ne valja. Ja u ono što sam gradio vjerujm, moja djeca idu u škole koje sam osnovao, zato što vjerujem da su najbolje. Ja sam magistarske studije završio u Libanu, odlučio sam se da doktoriram kada je krenula hajka, ja sam rekao staću u odbranu. Nisam doktorirao da bi mi jedna korupmiprana struktura rekla doktorat je takav i takav”, rekao je on u Pressingu.

Profesorka Univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić i istraživač instituta za fiziku u Beogradu Milovan Šuvakov ocijenili su ranije u Pressingu TV N1 da je novi Zakon o visokom obrazovanju besmislen i da je donijet zarad ličnih želja i interesa. Novi zakon, prema riječima Srbijanke Turajlić, nije napravio nikakav pomak i jedino što će doneti je akreditacija univerzteta Muamera Zukorlića.

“Šuvakov je izjavio da su amandmani koje je odbor podnio podijeljeni na dan glasanja, to nije tačno, podijeljeni su u ponedeljak, a glasanje je bilo su u srijedu. Šta je on radio u svoje vreme, imamo ekspanziju doktorata, 2016. na Beogradskom univerzitetu preko 2.000 doktorata branjeno u jednoj godini, to je rađeno u vrijeme Šuvakova koji je sad izašao iz vlade i drži lekcije. Srbijanka je glavni krivac za stanje, ona je navodno predvodila reformu za vreme Gaše Kneževića, a zapravo je opstruirala. Da li je moguće da je nekada na svim univerzitetima godišnje branjeno 200-300 doktorata, a sada 2.000”.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš