Zaev: U Srbiji su na vlasti nacionalisti!

Lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonci bratski narodi, ali i da je u Srbiji na vlasti "nacionalističko rukovodstvo" Aleksandra Vučića.

Zaev: U Srbiji su na vlasti nacionalisti!

Srbi i Makedonci su bratski narodi. Evropa će nas voleti više ako unapredimo saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge - rekao je Zaev u intervjuu za emisiju "Da se ne lažemo" za Kurir TV.

Na pitanje Kurira zašto "nacionalistički krugovi" više simpatišu lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog nego njega, Zaev kaže da i u Srbiji postoji "nacionalističko rukovodstvo" premijera Aleksandra Vučića koji je sebe deklarisao kao lidera u regionu a pokazao je, kako kaže, svoje nacionalističke pozicije prvom prilikom kada mu je bila ugrožena politička karijera.

Zaev je pozvao članove srpske vlade, u kojoj su mu, dodaje neki ministri prijatelji, da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti. Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniju. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je Brako u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, ali možemo mnogo više da sarađujemo - rekao je on.

On je istakao da je lider Gruevski taj koji je glasao za "pripradnost verskih objekata na Kosovu Albancima" iako je poznato da oni nemaju ništa zajedničko sa njima.

- Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan - rekao je Zaev.

Povodom političke krize u Makedoniji i kritika na račun izabranog predsednika Sobranja Talata Džaferija za koga neki mediji i u Srbiji i u Makedoniji smatraju da je problematičan zbog toga što je Albanac, Zaev je rekao da je dosadašnja garnitura na vlasti 11 godina bila u koaliciji sa albanskim partijama - dve godine sa DPA i devet godina sa DUI odakle je Džaferi.

- On je dugo bio predsednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamenik ministra odbrane u prethodnom periodu i to uopšte nije bilo sporno - navodi Zaev.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš