Vukčević: Brnabić negiranjem genocida "baca ljagu na nas"

U pogledu suočavanja s prošlošću, Srbija se "vraća unazad" i djeluje kao društvo koje ne pokazuje empatiju prema žrtvama, izjavio je u intervjuu FoNetu bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji smatra da premijerka, negiranjem genocida u Srebrenici, "baca ljagu na nas".

Vukčević: Brnabić negiranjem genocida "baca ljagu na nas"

Upitan o relativizaciji zločina, medijskoj promociji osuđenih za ratne zločine i uključenju "deda Ratka" u program televizije sa nacionalnom frekvencijom, Vukčević je predočio da je to pitanje, prije svega, "vlasti i njihovog odnosa prema prošlosti, a ne tužilaštva".

On se osvrnuo i na nedavni intervju premijerke Ane Brnabić za Deutsche Welle, rekavši da je "začuđen da se toliko za taj intervju nije pripremila, jer mu je djelovala kao štreberka".

"Ona mora da zna da, kao članica Ujedinjenih nacija, mi moramo da poštujemo međunarodne organizacije, poput Haškog tribunala sa kojim imamo i zakon o saradnji, dvije pravosnažne presude za genocid, uključujući i Rezoluciju o Srebrenici koja se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu", obrazložio je Vukčević. "Dakle, konstatovano je da se tamo desio genocid i tačka, to je gotovo, ne možete to da negirate", poručio je Vukčević i ocijenio da takav stav premijerke "na nas baca ljagu".

"Znate, svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, ali premijerka nas takvim stavovima u velikoj mjeri vraća unazad", ocijenio je Vukčević, koga to podseća na "situaciju kada je onaj mučeni Kostić, u trenutku kada su nam uvodili sankcije, rekao kako ćemo jesti korenje". On je primijetio i da stavovi ministrice pravde, pa i premijerke, da Haški sud nje učinio dovoljno na polju pomirenja, govore da "one ne shvataju ulogu Suda".

Sud se bavi činjenicama i presudama, "a pomirenje bi, na osnovu tih činjenica, trebalo da grade one, odnosno političari", naglasio je Vukčević.

Upitan zašto u domaćem postupku za Srebrenicu, koji je pokrenut još dok je i sam bio tužilac, djelo nije kvalifikovano kao genocid, već kao ratni zločin i da li to znači da i samo tužilaštvo učestvuje u negiranju te presude, on je odgovorio negativno. Vukčević je precizirao da su "optuženi konkretni ljudi i da svako odgovara u okviru svog umišljaja".

Prema njegovim riječima, "osobe kao što su Karadžić, Mladić, Tolimir, odgovaraju za genocid, jer je u njihovoj svesti postojala genocidna namjera".

"A za ove optužene u Srbiji nismo našli dokaze da su imali genocidnu namjeru". Zato smo ih optužili za ratni zločin, nema "nikakve veze između stava Brnabićke i ovog", rekao je Vučević.

Sin Ratka Mladića nedavno je iznio niz netačnosti u televizijskoj emisiji u kojoj se njegov otac telefonom uključio u program, izjavio je Vukčević. On je rekao da je bilo pritisaka na porodicu Mladić dok se tragalo za ovim haškim optuženikom, ali da "nije tačno da je supruga Darka Mladića, Biljana dobila otkaz u Telekomu".

"Koliko se sjećam, tadašnji direktor Telekoma Branko Radujko, premestio je u Podgoricu, ona je to odbila i zbog toga je dobila otkaz", ispričao je Vukčević.

Međutim, onog momenta kad je uhapšen Ratko Mladić, napomenuo je Vukčević, "pokojni Miodrag Rakić pozvao je Radujka i naložio mu, tako da kažem, da se ona odmah vrati".

Prema Vukčevićevim riječima, Darko Mladić je iznio i neistinu kada je rekao da je "u trenutku hapšenja Mladić mogao da puca". "Na stolu u toj prostoriji su bila dva pištolja, jedan neispravni Glok, a drugi Zastavin, ali Mladić se njima nije ni primicao", opisao je Vukčević, ali nije želio da iznosi više detalja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš