Vučić u subotu ipak na Kosovu

Predsjednik Srbije najavio je da će posjetu Kosovu početi na jezeru Gazivode, iako su mu, kako je sam rekao, vlasti u Prištini zabranile da posjeti tu lokaciju

Vučić u subotu ipak na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u subotu ipak otići na Kosovo i da će posetu početi obilaskom Gazivoda i Ekološkog centra na jezeru Gazivode.

On je kazao da ide na Kosovo sa konkretnim planovima ekonomskog napretka za svakog običnog čoveka i za dobre domaćine.

Vučić je rekao i da je od prištinskih vlasti dobio obaveštenje u pisanoj formi da mu je zabranjeno da poseti Gazivode, ali i da očekuje da će poseta ipak proteći bez problema.

"Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da tamo se na najnormalniji način obratim ljudima i ukažem koliko je značajno jezero Gazivode ne samo za Srbe na severu i jugu nego i Albance na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Traženje rješenja za budućnost

On je rekao i da Srbija nikad nije imala nameru da uskrati vodu sa jezera Gazivode građanima Kosova i da je vlastima u Prištini više puta nudio dogovor o upravljanju hidroelektranom na tom jezeru.

Vučić je kazao i da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut i dodao da bi to bio neozbiljan i nedogovoran potez.

"Nastavićemo razgovore, ne u ono vreme kada su najavili u Briselu, jer sam tada u Kini, ali svakako ćemo morati da nastavimo da razgovaramo jer je ključna stvar da sačuvamo mir", napomenuo je Vučić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je ranije da će se novi sastanak predsednika Vučića i Tačija u okviru dijaloga Beograda i Prištine organizovati tokom ovog meseca, a pre ministarske nedelje Saveta bezbednosti UN koja se održava poslednje nedelje septembra.

"Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem.

Odluku da ne razgovara sa Thacijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na Kosovu, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Pritisci na Srpsku listu zbog Limaja

Sve je, kako kaže, krenulo teškim pirtiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Limaj za šefa pregovaračkog tima Prištine a to, kaže, nije moglo da se izglasa bez Srba.

"Mi smatramo da je to demokratsko pravo da poslanici Srpske liste ne podrže Limaja", rekao je Vučić i dodao da je dovoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad Srbima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

"Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje", rekao je predsednik Srbije.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš