Vučić: "Srpsko-bošnjački odnosi su kičma zapadnog Balkana"

Bošnjaci trebaju ući u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke da bi se bolje razumjeli, kazao je danas u Mostaru premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Vučić: "Srpsko-bošnjački odnosi su kičma zapadnog Balkana"
Vučić je kazao da je zahvalan Izetbegoviću na gostoprimstvu, te da su imali otvoren, iskren i nimalo lak razgovor.

"Zaključak je da u narednom periodu intenziviramo naše kontakte. Srpsko-bošnjački odnosi su kičma zapadnog Balkana. Bošnjaci trebaju ući u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke da bi se bolje razumjeli. Svi ćemo pokušati da spustimo ton jer imamo zajedničku budućnost. Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti. Čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini", kazao je Vučić.

Dodao je da u Srbiji niko ne lupa table na latinici, da se u Srbiji to ne dešava.

"Ponosan sam što toga nema, a ako bi toga bilo državni organi bi osudili i kaznili počinioca takvog krivičnog djela. Niko u Srbiji ne lupa table na latinici ili cijepa udžbenike na drugim jezicima. Srest ću se s Kolindom Grabar-Kitarović, razgovarat ćemo o srpsko-hrvatskim odnosima", dodao je on na kraju.

Izetbegović je pozvao na razumijevanje, uvažavanje drugih i istine, kao i presuda međunarodnih sudova.

"Ovih dana Srbija se s pravom sjeća onoga što je počelo prije 75 godina osnivanjem zločinačke Nezavisne države Hrvatske i treba se sjećati i ne smije zaboraviti. I mi ćemo se sjećati nekih stvari, ali to neće biti razloga da prigovaramo, pravimo probleme, kvarimo odnose, nego će to biti razlog i put da na istini i pravdi pokušamo graditi temeljite i bolje odnose u budućnosti", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na pitanje o tužbi BiH protiv Srbije, odgovorio je da on nije "taj koji pokreće tužbe niti koji odustaje od njih".

"Mi još uvijek nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari u tom smjeru. Ako ga bude, tada ćemo o tome razgovarati i tada niko nema pravo da odustane. Za šta sudovi služe? Ako o nečemu sudovi ne mogu da se dogovore, da sudovi presude. Ne treba biti ljutnje jer su neki pojedinci ili režim nešto uradili prije 20 godina. Upravo je to način da se skine hipoteka sa cijelog naroda", istakao je Izetbegović.

Podsjećamo, danas je u Mostaru premijer Srbije održao sastanke sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, a na kraju i sa Bakirom Izetbegovićem, te je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2016".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš