Vučić: Oslobodimo se mitova, laž je da je na Kosovu sve naše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što će se krenuti u unutrašnji dijalog o Kosovu, da se, kaže, oslobodimo naših mitova, „kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše“.

Vučić: Oslobodimo se mitova, laž je da je na Kosovu sve naše

Na konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Aleksandar Vučić je u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije poručio da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći ga u slučaju Kosova.

„Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta“, rekao je Vučić.

Ukazao je da se svakoga dana suočava sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da im odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova i da ne može da im izađe u susret.

„Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabe Vučić i Vlada Srbije, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da se sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta, oni koji su pre toga pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas.

Rekao je da postoje dve razlike između slučaja Katalonije i Kosova, o čemu će sutra detaljnije govoriti.

Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a da na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991. godine, kao i lažnog kačaničkog ustava.

Ukazao je da je u Kataloniji sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila i da se danas moramo suočiti sa takvom realnošću.

Vučić je ukazao da imamo drugačiju realnost zbog koje smo delimično krivi sami, ali i patološko licemerje kojim se strasno danas brani integritet Španije, ali ne iz Španije, nego mnogih zemalja sveta od SAD do EU.

„Krivi smo mi jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na vlasti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić, to nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima“, ukazao je predsednik.

Vučić je rekao da moramo da gradimo mir, spoznamo da je Srba na Kosovu i Metohiji šest do osam, a ne 80 odsto, da u Srbici gotovo nema Srba, iako bi toponim ukazao na drugačiju sliku.

Poručio je da nema ništa od nekakvih proterivanja Albanca, već da moramo da gradimo mir i budućnost, te ekonomijom pobeđujemo, da imamo racionalni pristup.

Podvukao je da je svaka teritorija „sui generis“ slučaj i da postoji samo jedno međunarodno pravo, a da je Srbija svojim ponašanjem, ne iznoseći detalje sa sastanaka na kojima se suočavao sa licemerjem, pokazala zrelost i ozbiljnost.

„O njihovom licemerju mogao bih deceniju da pričam i deceniju da pišem, ali šta Srbija ima od toga. Zato sam zadovoljan što ćemo krenuti u razgovore, da se oslobodimo naših mitova, kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše“, podvukao je Vučić.

Izvor: (sputniknews.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš