Vlasi: Crna Gora je u opasnosti, Abazović prodao dušu đavolu

Politički analitičar, advokat i bivši visoki funkcioner s Kosova Azem Vlasi kazao je u intervjuu za Vijesti.ba kako se Crna Gora nakon parlamentarnih izbora našla u velikoj opasnosti.

Vlasi: Crna Gora je u opasnosti, Abazović prodao dušu đavolu

Vlasi smatra kako je na političkoj sceni došlo do osnaživanja velikosrpskog nacionalizma, te da sada postoji velika opasnost da on preuzme vlast u Crnoj Gori.

Razgovarao: Haris Ljevo

Kako komentirate rezultate izbora u Crnoj Gori i atmosferu koja je uslijedila nakon njih?

Vlasi: Crna Gora se poslije ovih izbora našla u opasnosti da se njena državna nezavisnost i posvećenost evropskim integracijama i vrijednostima, ozbiljno ugrozi. Na političkoj sceni je osnažen velikosrpski kleronacionalizam sa mogućnošću i da preuzme vlast.  

Već duže vrijeme vodi se široka kampanja protiv državnog identiteta Crne Gore i nacionalnog identiteta Crnogoraca. Stožerna politička snaga te kampanje, Srpska Pravoslavna Crkva, podržana i potpomognuta srpskom medijskom kampanjom i službenim Beogradom, sada zadovoljno trlja ruke.

Ključni ideolog i politički mentor velikosrpskog kleronacionalizma nije skrivao mržnju prema Crnoj Gori kao neovisnoj državi govoreći kako je ona “Nastala u Titovom Jajcu”. Dakle, po njemu kao takva treba da nestane i utopi se u Srbiju kao ono 1918. godine. Prosrpska i proruska opozicija koja se sada osokolila da preuzme vlast, zapravo nije opozicija vladajućoj koaliciji već opozicija samoj državi Crnoj Gori.                    

Teški dani dolaze za Crnu Goru. Politička kriza i nestabilnost neće se okončati formiranjem nove Vlade, potrajat će, ali većinska Crna Gora gdje spadaju i manjinske zajednice ipak će očuvati državnu nezavisnost i njeno usmjerenje ka evropskim vrijednostima.  

Zašto mnogi zapadni analitičari i komentatori još uvijek ne vide da Crnu Goru osvajaju najobičniji klerofašisti, te da se ne radi ni o kakvim demokratama?

Vlasi: Ne bih rekao da ne vide. Ali u pitanju je nevjerica i šok. Još se čeka ko će osigurati dva glasa više da bi Parlament izabrao  Vladu. Nepoznato je kakve se aktivnosti odvijaju da se urazumi čovjek koji je dobio četiri poslanička mjesta u Parlamentu. Ti glasovi će biti presudni za formiranje Vlade. Još nije ništa završeno. Ima i onih koji i sada misle, eto vrijeme je za promjene, jer ova vlast dugo traje. Ne radi se o tome. Opozicija špekulira da je to ustvari kontinuitet bivše komunističke vlasti. Pri tome kao da ne znaju da bi transformirana komunistička vlast prije okrenula Crnu Goru Rusiji i Srbiji gdje su recidivi komunističkog vladanja jači, a ne Zapadu i demokratskim evropskim vrijednostima. To je, svih ovih godina, nastojala aktuelna crnogorska vlast uvijek birana na slobodnim i demokratskim izborima.                                                  

Odmah nakon izbora krenulo je s prijetnjama i napadom na muslimane i njihovu imovinu u CG, a predstavnici međunarodne zajednice i nevladinog sektora poručuju da se smire tenzije i pozivaju "obje strane“ na dijalog. Zašto zauzimaju takav stav kada i u ovom slučaju imamo samo jednu stranu koja je agresivna, dok je druga žrtva?

Vlasi: Pa to je očekivano, jer su ojačale  snage koje su širile mržnju prema svemu što je nesrpsko i prema drugim narodima. Na talasima te kleronacionalističke i velikosrpske ideologije desila se Srebrenica, Prijedor, masakri na Kosovu, Vukovar… Sada opet pokazuju pravo lice jer sa ovim izborima u Crnoj Gori računaju da dolazi, odnosno vraća se, njihovo vrijeme. Zato je očekivati da će biti još ekscesa, ugrožavanja pripadnika nesrpskih naroda, i to ne samo u Crnoj Gori već svuda tamo gdje su se radovali rezultatima crnogorskih izbora.  

Jedan od onih o kojima zavisi budućnost Crne Gore u ovom trenutku je Albanac Dritan Abazović kojeg hvale ideolozi srpskog nacionalizma Matija Bećković i drugi. Da li je on svjestan situacije u kojoj se nalazi, odnosno kako ne vidi da je sredstvo u rukama velikosrpskog nacionalizma?

Vlasi: To što je on Albanac nema nikakve veze. Istorija ovih prostora je bogata takvima koji su iz nekih, njima znanih interesa prešli na stranu mrzitelja svoga naroda. Za takve se kaže “Prodali su dušu đavolu”. Ali je čudno da on nastupa tako kao da je uvjeren da će cijela velikosrpska kleronacionalistička armada, sa 37 ili 38 poslanika u Parlamentu Crne Gore da se postroji za njim i da ga slijedi. I ne mari što su njegovi sunarodnjaci ogorčeni činjenicom u čije se društvo upleo i kome služi.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš