Vlada Severne Makedonije ima osam albanskih ministara, uključujući i šefa diplomatije

Po prvi put će vlada Severne Makedonije imati osam albanskih ministara iz tri različite političke stranke, između ostalih albanci će biti na čelu Ministarstva inostranih poslova kao i ministarstva finansija I ekonomije prenosi Indeksonlajn.

Vlada Severne Makedonije ima osam albanskih ministara, uključujući i šefa diplomatije

Prema političkim analitičarima, ova povoljna podela za Albance donosi veću odgovornost za zvaničnike i političke stranke, ali takođe povećava očekivanja albanskih građana u Severnoj Makedoniji.

Skopski analitičar Ismet Ramadani kaže da ova vlada mora postići opipljive i konkretne rezultate kako bi ispunila očekivanja građana.

"Što se tiče broja ministara, resora, pozicioniranja u ovoj vladi, očekivanja bi trebala biti veća zbog činjenice da kada se daje odgovornost, treba iskoristiti mogućnosti i povećati odgovornost, naravno. Albanci su prvi put dobro pozicionirani i snažni u ovoj vladi. Čak i u pogledu važnosti portfelja i pozicioniranja nje, u javnosti se stvorilo mišljenje da bi trebalo da postoje konkretni, opipljivi rezultati koje će građani osećati", rekao je Ramadani.

Posle mnogo godina, „državnom kasom“ upravljaće Albanci. Među institucijama koje vode Albanci su Ministarstvo finansija i Ministarstvo ekonomije, dok će potpredsednik vlade za ekonomska pitanja biti Albanac Fatmir Bitići.

Bitići ističe da će diskriminacija iz prošlosti prestati i da će nova vlada raditi u korist svih građana.

"Ovaj trenutak u razvoju politike u Severnoj Makedoniji privilegija je za Albance, stvorićemo mogućnosti za sve, uključujući mlade, devojke i ljude koji žive u različitim ruralnim i urbanim sredinama, kako bismo u Severnoj Makedoniji pronašli priliku da možemo da živimo i bolje nego što smo živeli u prošlosti“, rekao je zamenik premijera Fatmir Bitiki.

Analitičar Ismet Ramadani kaže da albanske zvaničnike u prethodnim vladama nisu zanimala ekonomska pitanja, prenosi Euronjuz.

"Bilo je mnogo komentara i analiza koje su dokazale da su Albanci kao politički subjekti ili kao politički funkcioneri vrlo malo posvećeni ekonomiji i dostignućima ekonomskih projekata i njihova funkcija u tim odeljenjima podiže odgovornost albanskih partija. Albanski lideri bi trebalo da urade malo više u pogledu standarda i kvaliteta života Albanaca“, rekao je Ramadani.

Vladin kabinet u Severnoj Makedoniji ima 19 ministara. Albanci drže osam, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova prvi put od nezavisnosti zemlje. Šest albanskih ministara dolazi iz DUI, dok su po jedan ministar iz SDSM-a i Pokreta Besa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš