Uživo / Miting podrške građana Sarajeva narodu Sirije

Na platou ispred BBI Centra u Sarajevu počeo je miting podrške građana glavnog grada BiH kao apel i poziv svjetskim silama da zaustave krvoproliće u Siriji, a naročito u Alepu te da spase nedužne civile. Sarajevo se ovim mitingom pridružilo brojnim drugom svjetskih gradovima koji su također brojnim mitinzima ukazali na hitnost zaustavljanja rata u Siriji. Na portalu Klix.ba pratite tekstualni prenos mitinga.

15:55 - Miting podrške narodu Sirije je zvanično završen, iako se na platou ispred BBI-a nalazi određeni broj ljudi sa transparentima.

15:53 - Međunarodni forum solidarnosti: "Ovo je najmanje što možemo učiniti. Uspjeli smo poslati s ovim konvojem jedan kamion sa 25 tona brašna u Alep. U našoj akciji pomogli su nam građani iz BiH i Turske. Nastavljamo akciju, to je najmanje što možemo učiniti".

15:44 - Na kraju mitinga prikazan je kratki video o stradanju djece u Siriji, nakon čega su se građani počeli polako razilaziti.

15:40 - Pročitana je zajednička izjava organizatora skupa i građana Sarajeva u kojoj su pozvani svi gradovi svijeta da dignu glas protiv dešavanja u Alepu.

"Mi ne možemo učiniti mnogo da olakšamo patnju civila koji su pod stalnim napadima bez hrane i pod opsadom, ali možemo dići glas protiv ubijanja. Apelujemo na sve moćnike koji preko naroda Sirije rješavaju geopolitičke interese da zaustave svoje armade i dotok oružja".

15:35 - Majka Hasković Saja: "Majka sam ubijene kćerke Sanele. Poginula je od granate dok sam je držala u krilu. Ovdje je sve ubijano što se moglo ubiti, ali ne i volja naroda. Molim dobre ljude da prestane rat u Siriji, da prestanu ubijati djecu. Moja Sanela nije dočekala deveti rođendan. Molim dobre ljude da nijedna majka više ne zaplače. Molim sve sile da ostave ljude i djecu da žive".

15:32 - Građani ističu transparente: "Sirija, još jedan rat uživo", "Ubijanje nije politika"...

15:30 - Eli Tauber je kazao da je Alep bio izabran za glavni arapski grad kulture, a danas je grad mraka. Naglasio je da je u sirijskom ratu osim stradanja nedužnog stanovništva uništeno i nemjerljivo kulturno-historijsko blago.

15:27 - Veliki broj majki i očeva s bebama stoji. Majke plaču jer kažu da u Siriji ginu djeca, vršnjaci njihove djece, a koja još nisu ni počela živjeti kako treba.

15:25 - Mitingom podrške Sarajevo se priključilo aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

15:22 - Mirna Kulenović, predstavnica mladih i Kruga 99: "Okupili smo se da pokažemo moć pojedinaca, građana i građanki. Rođena sam u ratu u Sarajevu, granatirana je bolnica u kojoj sam se rodila i to što stojim ovdje je čista sreća".

15:20 - Savo Vlaški SKPD Prosvjeta: "Danas smo svi jedinstveni, predstavnici svih religija trebaju uputiti apel cijelom čovječanstvu i UN-u da se zaustave svi ratovi i prekinu stradanja civila i nevine djece".

15:18 - Skupu prisustvuje i veliki broj stranih studenata, a najviše porijeklom iz Turske.

15:17 - "Nema svetoga rata, samo sveti mir", poručio je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

15:16 - Svi su podsjetili na stradanja u opkoljenom Sarajevu. Svijet je šutio i kad se nama ovo dešavalo, a šuti i danas, neke su od poruka sa mitinga. Pozvali su sve ljude da ustanu i bore se protiv krvoprolića.

15:14 - Eli Tauber: "Ovo je dan kada Sarajevo pokušava dići glas i upozoriti svijet na to da se dešava nemilosrdni rat. Došlo je vrijeme da se kaže da se uništava čovječanstvo i ginu ljudi.

15:12 - Na platou ispred BBI-a trenutno je okupljeno blizu 2.000 građana. U pozadini se na led ekranima BBI-a emitiraju snimci rata u Siriji.

15:10 - Ivo Komšić: "Došao sam da izrazim solidarnost sa stanovnicima Alepa i drugih sirijskih gradova. Ako iko zna kako je biti gladan, u strahu, bez lijekova znamo mi koji smo bili pod opsadom".

15:08 - Skup osigurava veliki broj policajaca, a građani drže parole i na arapskom jeziku.

15:00 - Nekoliko stotina građana već se okupilo na platou isprd BBI Centra s transparentima podrške narodu Sirije.

Mitingu podrške prisustvuju predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice u BiH, studenti i drugi građani.

Istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber smatra da narodi u BiH imaju moralnu obavezu dići glas i reći da trebaju prestati sva razaranja i ubijanja ljudi.

"Moramo pokušati našim glasom iz malog Sarajeva, u odnosu na svijet, dati poticaj da se spasi čovječanstvo", naglasio je Tauber.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Senadin Lavić istakao je da je miting dizanje glasa za mir među narodima svijeta, posebno za mir na Bliskom istoku.

Naveo je da slike ljudi, djece, mrtvih tijela... podsjećaju na stravično iskustvo iz BiH na kraju 20. stoljeća.

"Došlo je vrijeme za razvijanje kulture mira", poručio je Lavić.

U ime HKD Napredak Mato Zovkić pojasnio je da je inicijativa došla iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH te da su zamolili i predstavnike drugih vjerskih zajednica da se pridruže.

Izvor: (klix.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš