PREDUHITRILI RUSE I NEODLUČNU EUROPU

Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne tranzitne točke za plin

Ukrajinski operater sustava za prijenos plina (GTSOU) poručio je da će u srijedu prestati prihvaćati ruski plin kroz jedan od dva ključna ulaza u ukrajinski sustav, piše Bloomberg.

Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne tranzitne točke za plin

Ukrajinci su poručili da više ne mogu prihvaćati ruski plin kroz ulaznu točku Sohranivka od 7 sati u srijedu, a kao razlog za takvu odluku naveli su “operacije okupatorskih snaga” koje ometaju redovne aktivnosti. Zbog toga će, kažu, obustaviti operacije na plinskoj stanici Novopskov, a koju od samog početka ruske invazije kontroliraju proruske separatističke snage.

I dalje je moguće da će ruski plin biti preusmjeren na drugu ulaznu točku, čime bi se isporuka europskim zemljama ipak ostvarila. No, kako navodi Bloomberg, nije jasno tko je nadležan za donošenje takve odluke.

Ukrajina je i ranije upozoravala Rusiju da će operacije njihovih trupa u oblasti Lugansk poremetiti isporuku oko trećine plina koji kroz Ukrajinu prolazi dalje prema Europi. Kako kažu, akcije ruskih snaga ugrozile su sigurnost ukrajinskog transportnog sustava, zbog čega su bili prisiljeni donijeti odluku o prestanku operacija kroz ulaznu točku Sohranivka.

– Naša tvrtka je više puta upozorila Gazprom o prijetnji koju ruske trupe predstavljaju za tranzit plina te smo zatražili da se prestane s ometanjem rada ključnih postrojenja. No, naše se apele ignoriralo, poručuje ukrajinski operater sustava za prijenos plina koji navodi da će se u obustavi pozvati na “višu silu”.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je da ta tvrtka nema informacija da je nastupila situacija koja bi ulazila u kategoriju “više sile”. Dodao je da ukrajinski stručnjaci čitavo vrijeme imaju potpun pristup i Sohranivki i Novopskovu te da dosad nisu iznosili nikakve prigovore.

Potvrdio je da im je iz ukrajinske plinarske kompanije Naftogaz stigla obavijest da će, ako nastave puštati plin kroz Sohranivku, Kijev te količine umanjivati na izlaznoj tranzitnoj točki čime je, kako to tumači Kuprijanov, najavljena de facto konfiskacija plina.

Kuprijanov kaže i da je prijedlog GTSOU-a da se plin koji je dosad ulazio kroz Sohranivku preusmjeri na Sudzu “tehnološki neostvariv” i pritom se poziva na odredbe ugovora o tranzitu koji je potpisan 30. prosinca 2019. godine, prenosi Jutarnji list

Koliko ova odluka ukrajinskog operatera može imati dalekosežne posljedice po isporuku plina pokazuje i činjenica da je u utorak kroz Sohranivku prošlo oko 27 posto ruskog plina, dok je kroz drugu ulaznu točku – Sudzu – prošlo preostalih 73 posto. Obje točke nalaze se na granici Rusije i Ukrajine.

Što se pak tiče cijena plina, one su u Europi porasle za oko 4 posto u odnosu na prethodni dan, a bude li problema u isporuci, može se očekivati i daljnji rast cijena. Naime, čak 40 posto plina koji se lani potrošio u EU stiglo je iz Rusije, a trećina toga prošla je kroz ukrajinsku mrežu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš