U Čačku svaki peti muškarac nije otac svom djetetu: Bake dovode djecu na testiranje

Od kada je u Čačku otvorena medicinska laboratorija, u kojoj se prvi put u ovom dijelu Srbije može uraditi DNK analiza, za mnoge porodice nema mira i ne prestaje interesovanje za utvrđivanjem očinstva.

U Čačku svaki peti muškarac nije otac svom djetetu: Bake dovode djecu na testiranje

U srbijanski Čačak po potvrdu da su zaista očevi svoje djece najviše dolaze, naravno, Čačani, ali i Ivanjičani, Požežani, Milanovčani…

Zbog papira, koji se dobija u ovoj laboratoriji, pukli su mnogi brakovi, a bilo je i slučajeva da su se snaha, svekrva i sin zamalo potukli pred medicinskim osobljem laboratorije, piše “Kurir“…

Zaposleni u ovoj laboratoriji nisu željeli da komentarišu dogodovštine iz ordinacije, ali kažu da analizu te vrste rade i da ima interesovanja.

Idu kući u modricama

“Da bi se DNK analiza uspješno uradila, potreban je uzorak krvi oca i djeteta, ili bris sluznice tkiva, na šta se pacijenti najčešće odlučuju.

Izvještaj se čeka od 10 do 15 dana i rezultat, koji im uručujemo u zatvorenoj koverti, 100 posto je pouzdan”, kazali su u laboratoriji, dodajući da analiza košta 25.090 dinara (211 eura).

“Iznenađeni smo interesovanjem ljudi sa sela. Petkom, kada je u Čačku pijačni dan, kada obave poslove, bake svrate do nas da vide kako sve to ide, jer kažu da su čule da je moguće utvrditi očinstvo”, navode iz laboratorije.

Interesantno je da u skoro 50 posto slučajeva sinovi poslušaju majke i dovedu potomke radi testiranja.

U Ivanjici se još i danas prepričava slučaj u kome je svekrva insistirala na tome da se ova analiza uradi jer je sumnjala da njen sin nije otac djeteta.

“U ordinaciju su ušli svi zajedno, otac, sin, snaha i svekrva, a u istom sastavu su otišli i da preuzmu rezultate. Kada su dobili rezultat, snaha i svekrva su se u ordinaciji otimale oko koverte, pobile su se, a da nije bilo prisebnih laboranata, one bi jedna drugoj kosu počupale. Svekrva je po svoj prilici izvukla deblji kraj jer se u Ivanjicu vratila u modricama. Ispostavilo se da dječak jeste njen unuk, ali izgleda da je i sama sumnja doprinijela da se taj brak raskine”, kaže bliski rođak ove porodice.

Kažu da od nekoliko desetina obrađenih slučajeva najmanje trećina sazna da nisu očevi svoje djece. Uglavnom su to bračna nevjerstva sa drugim i trećim djetetom.

Zanimljivo je da su u velikom broju slučajeva svekrve one koje najprije izraze sumnju da unuci koje odgajaju nisu njihove krvi.

Kad tate plaču

“U tim situacijama očevi najčešće djecu dovode sami, bez znanja majki. Ujutro kada ih vode u vrtić, dovedu ih i mi uzmemo bris iz nosića ili usta. Kasnije, oni takav postupak supruzi vrlo lako pravdaju navodnim zahtjevom iz vrtića da se uradi bris grla zbog prehlade, a zapravo se radi DNK analiza. Bilo je vrlo potresnih i teških scena”, kažu u ovoj srbijanskoj laboratoriji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš