Trapavko - čistač snega kog bi svako selo poželelo

Svake zime svojim skromnim čistačem Tomislav Milinković iz sela Pajsijević kod Kragujevca krči zavejane puteve sela kako bi njegovi meštani mogli da funkcionišu .

Trapavko - čistač snega kog bi svako selo poželelo

Nema tog seoskog terena koji ovaj majstor nije prokrčio.

Spolja neugledan, ali iznutra moćan, čistač Trapavko dika je i ponos sela Pajsijević. Tomislav Milinković, njegov tvorac, napravio je ga pre petnaest godina i kreirao za najzahtevnije terene.

"On je prvo samo imao zadnju vuču, pa posle sam mu napravio prednju vuču i ako su loši uslovi, koristim lance na sva četiri točka i uglavnom mora da se optereti. Inače kada je prazan, lak, ne može da gura sneg. Može da izađe sam da nešto istransportuje, preveze I tako, neku uslugu da napravi, ali da čisti sneg dok se ne optereti dobro, ne možče", kaže Milinković.

A kao opterećenje koriste se panjevi radi stabilnije vožnje. Trapavko, troši benzin i dok ćisti juri trideset kilometara na ćas. Nema boljeg osežaja za majstora Tomislava nego kada priskaće u pomož svome selu.

"Strašan osećaj. Nema guranja, uglavnom ja sam išao gde niko nije mogao da izađe. Stavim lance na sva četiri I izađem. Uglavnom to kada je nešto hitno ili neki smrtni slučaj, gde ne mogu da izađu traktori izađem ja"m navodi on.

Nakon određene kilometraže Trapavko mora da se odmori, a majstor da se okrepi pred nastavak puta. Komšinica Marija je uvek tu da seoskog majstora domaćinski dočeka.

"Pozovem ga na kafu, nekad na ljutu. Kako njemu odgovara. Nekad hoće vruću. Uvek je na raspolaganju, i leti i zimi ako nešto treba da nam pomogne da uradimo on je tu da na pomogne", priča komšinica.

Kada je Pajsijević pod snegom pomocćmajstora Tomislava je neophodna.

"Javno – komunalno preduzeće očisti put koliko dolazi asfalt i to je to. Sve ostalo mesna zajednica organizuje sama. Snalazimo se. Angažujemo traktore, angažujemo Tomu. Priskoči on uvek u pomoć i pročistimo selo da bi narod mogao da funkcioniše koliko toliko", kaže Predrag Pantović.

Majstor Tomislav Milinković čisti selo od snega i po najvećem minusu. Ukoliko se dogodi da se zaglavi, meštani u pomoć priskaču s lopatama, kako bi njihov spasitelj i čistač Trapavko neometano nastavili da krče snežne nanose.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš