Tajna policija Srbije i 'makedonski scenario'

Da li je srpska tajna služba sprovodila propagandu u Makedoniji pitanje je koje se nametnulo javnosti u nastavku "slučaja Živaljević". Istraživački portal KRIK objavio je transkripte prisluškivanih razgovora, za koje tvrdi da su iz makedonske tajne službe, prema kojima je Goran Živaljević, oficir za vezu Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) u ambasadi u Skoplju zajedno sa novinarom i poslanikom Miroslavom Lazanskim sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji nakon nereda u Sobranju.

Tajna policija Srbije i 'makedonski scenario'

Najvažnije u ovom trenutku je da se ta afera preseče jedinim logičnim potezom. A to je da Srbija Gorana Živaljevića povuče sa funkcije. Njegovo prisustvo u Skoplju u operativnom smislu sada je besmisleno. Treba ga povući, pre svega da bi se strasti smirile. Time izbegavamo i konflikte sa Makedonijom. Nikome ne ide u korist da se nanose štetne posledice funkcionisanju službe", rekao je za RSE Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije koji je 2002. godine u Skoplju bio prvi oficir za vezu srpskih i makedonskih službi bezbednosti.

Posle pisanja makedonskih medija da je službenik BIA-e Goran Živaljević 27. aprila bio u makedonskom parlamentu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) počela je da istražuje tu priču i ovih dana objavila tekst pod naslovom – Lazanski i BIA u "makedonskom scenariju" – u kom se tvrdi da je Živaljević ugostio novinara Miroslava Lazanskog, narodnog poslanika na listi Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, da bi, kako navodi KRIK, izvršio zadatak u Skoplju.

"Naša priča pokazuje neko mešanje naših službi u dešavanjima u Makedoniji. Ono što se vidi je da se zloupotrebljavaju novinari i da se vrši propaganda koristeći isti narativ kao i u Srbiji. Ono što ovde rade kroz provladine listove, gde samo dižu pritisak i najavljuju neke ratove, iz nekog razloga su isto radili u Makedoniji. Vidi se da su to radili u korist tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog i ruskih interesa", rekao je za RSE novinar KRIK-a Stevan Dojčinović.

Novinar Miroslav Lazanski, koji za RSE nije želeo da komentariše pisanje KRIK-a, u ranijoj izjavi demantovao je propagandne aktivnosti i rekao da je u Makedoniji samo radio svoj novinarski posao.

Kada je ranije objavljeno da je Goran Živaljević bio u Sobranju, ambasadorka Srbije u Skoplju pozvana je na razgovor u makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je ambasadorka Dušanka Divjak Tomić imala korektan razgovor i da nije bilo govora o merama protiv Gorana Živaljevića.

"Ovde je zanimljiva jedna druga stvar... Kako su neki mediji pisali, i kako je u svom izveštaju naš zvanični predstavnik BIA-e to napisao, pored njega na istom mestu su bili i predstavnici drugih službi. Velikih službi, prekookeanskih i evropskih. Pa nisam primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da ih pita šta su tamo radili", rekao je Dačić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš