Sukobi u Idomeniju, protest Atine Skoplju

U sukobima koji su izbili kada je više od 500 migranata iz kampa Idomeni pokušalo da pređe makedonsku granicu i srušilo graničnu ogradu, a makedonska policija ih dočekala suzavcem i plastičnim mecima, povređeno je oko 260 migranata i 15 makedonskih policajaca. Atina uputila demarš Skoplju.

Sukobi u Idomeniju, protest Atine Skoplju

Grčke agencije javljaju da je Atina uputila demarš Skoplju zbog upotrebe hemijskog oružja i gumenih metaka protiv migranata, ali ušavši pritom na grčku teritoriju.

Grčka shvata potrebu svake države da štiti svoje granice, ali ne na ovakav način, upotrebom gumenih metaka", izjavio je Nikos Toskas zamenik ministra za zaštitu građana.

Sa druge strane, makedonska policija je negirala da je u sukobima sa migrantima u Idomeniju u momentu kada je nekoliko stotina njih krenulo na žičanu ogradu i na jednom mestu je probili, koristila plastične metke. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je u sukobima sa migrantima povređeno 15 makedonskih policajaca, od kojih četvorica teže. 

Televizija Telma je prenela da su ostali policajci laše povređeni od kamenica i drugih predmenta kojima su ih gađali migranti kod grčkog pograničnog sela Idomeni, gde su  pokušali da silom iz Grčke uđu u Makedoniju.

U policiji kažu da je bilo nekoliko napada i da su oštećena tri policijska vozila i druga oprema.

Na mestu gde je 500 migranta je iz Idomenija pokušalo da provali makedonsku graničnu ogradu, policijsko obezbeđenje je pojačano, kao i kod prolaza kroz rupe u ogradi koje su migranti danas napravili.

U Idomeniju je 11.000 migranata koji se nadaju da će nastaviti put ka zapadu Evrope.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš