Stevo Pendarovski novi predsjednik Republike Sjeverne Makedonije

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobedio je na izborima za predsednika Severne Makedonije, objavio je večeras predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski.

Stevo Pendarovski novi predsjednik Republike Sjeverne Makedonije

On je na konferenciji za novinare čestitao novom predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom i najavio da će u ponedeljak biti objavljeni potpuni rezultati.

Prema podacima na sajtu Državne izboorne komisije, posle 97,67 obrađenih izbornih mesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili poverenje 51,85 odsto izašlih glasača.

Kandidatkinja makedonske opozicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 odsto.

Prema DIK, izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji je 44,55 odsto, odnosno na 98,63 odsto biračih mesta glasalo je 802.797 upisanih birača, čime je prevaziđen izborni cenzus.

Drugi uzastopni mandat predsedniku Severne Makedonije Đorđu Ivanovu ističe 12. maja.

Pendarovski: Kao predsednik ću služiti svim građanima
 

„Hvala, faljimederit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno napred. Danas su pobedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima“, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ishodom ovih izbora je zagarantovan put napred, za sve kao građane i kao državu, napred ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svetu kojem zemlja pripada.

On je rekao da će se kao predsednik zalagati za pravednost i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati za sve što misli da treba bolje.

„Ishod predsedničkih izbora je veliki uspeh naše zemlje i ovi izbori su pobeda ujedinjavanja i zajedništva“, istakao je Pendarovski.

Nakon Pendarovskog, raspoloženim pristalicama okupljenim u izbornom štabu obratio se i premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev, koji je rekao da je zemlja danas imala uspešne demokratske izbore i da je dobila predsednika – Stevu Pendarovskog.

„Stevo je dobio više od 423.000 glasova ili 55.000 glasova više od Gordane Siljanovske“, istakao je Zaev i pozvao lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da prizna poraz svoje kandidatkinje.

VMRO optužuje vlast za izborne neregularnosti

Generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev izjavio je večeras da očekuje odličan rezultat kadidatkinje makdonske opzicije za predsednika države Gordane Siljanovske i optužio vlast za izborne neregularnosti.

On je na konfernciji za novinare rekao da „ovi izbori donose novu realnost u zemlji“ i istakao da će „sve osim pobede Siljanovske bacitii senku na izborni proces i otvoriti sumnju o eventualnom inženjeringu“.

„Narod se digao protiv vlasti (lidera SDSM Zorana) Zaeva, potvrdjena je nova realnost, narod traži promene. Nova realnost znači da Zaev gubi podršku, a broj opština gde je ova vlast detronizirana je ogroman“, rekao je Janušev.

Generalni sekretar sekretar VMRO DPMNE te tvrdnje nije potkrepio rezultatima glasanja, ali je napomenuo da rezultati još pristiižu i da će uskoro izaći sa konkretnim brojkama.

Janušev je istakao da su primećene mnoge neregularnosti u toku izbornog procesa i da indicije koje ima VMRO DPMNE govore da je bilo porodičnog glasanja, da je SDSM vodi glasače organizovano na biračka mesta, da je bilo pritisaka, ucena, pretnji i zloupotrebe policije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš