Šta piše u deklaraciji EU usvojenoj u Sofiji?

U deklaraciji koja će biti usvojena na samitu u Sofiji, u koju je Radio televizija Srbije imala uvid, naglašena je podrška evropskoj perspektivi Balkana, kao i obaveze i principi kojih u tom procesu treba da se drže obe strane.

Šta piše u deklaraciji EU usvojenoj u Sofiji?

Naglašava se spremnost EU da "pojača angažman na svim nivoima u cilju političke i ekonomske transformacije regiona, uključujući i pojačanu finansijsku i tehničku pomoć, u zavisnosti od napretka vladavine prava partnera na Balkanu".

Zauzvrat, EU u deklaraciji od partnera očekuje da daju “prioritet demokratiji, vladavini prava i da na definitivni obavezujući način reše sporove iz prošlosti“.

Zbog protivljenja Španije da stavi potpis na zajednički dokument sa predstavnicima Kosova, dogovoreno je da deklaraciju potpišu samo članice Unije.

Drugim rečima, moralo se odustati od prvobitne namere da to bude zajednička deklaracija lidera EU i partnera sa zapadnog Balkana.

Pozivajući se na Samit iz Soluna, kada je državama iz regiona prvi put obećano članstvo, EU potvrđuje jasnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali bez pominjanja pojedinačnih zemalja.

Uprkos kompromisu sa Španijom oko teksta rezolucije, kako RTS saznaje u Evropskom savetu, španski premijer Marijano Rahoj ipak neće prisustvovati samitu, a neizvesno je i prisustvo predstavnika Kipra.

Zbog zemalja koje ne priznaju Kosovo, na Samitu neće biti isticanja državnih simbola i imena država.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš