Slovenija: Referendum o gej brakovima

U Sloveniji ljudi glasaju na referendumu o promenama Zakona o bračnim i porodičnim odnosima koje predviđaju izjednačavanje heteroseksualnog i istopolnog braka.

Slovenija: Referendum o gej brakovima

Na 3.113 redovnih birališta, 59 birališta za birače izvan mesta stalnog prebivališta i 32 birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništima otvorenim jutros u sedam časova, trebalo bi da glasa 1,7 miliona građana države.

Zvanični rezultati referenduma biće objavljeni 16. februara, a prvi nezvanični večeras u 21.00. 

Glasačka mesta su otvorena jutros u 07 časova, ali u prvom satu gotovo niko od registrovanih 1.7 miliona birača nije došao da glasa, javlja AFP. Ako budu usvojene, izmene i dopune zakona počinju da važe petnaest dana nakon objavljivanja u službenom listu i da se primenjuju šest meseci nakon toga. 

Parlament godinu dana nakon proglašenja zakona važećim ne sme usvojiti zakon koji bi sadržajno bio suprotan odluci birača. 

Slovenački parlament je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promenjena u "zajednicu dve osobe" umesto "zajednicu muškarca i žene" čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju decu. 

Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi "U pitanju su deca" odmah su pokrenuli kampanju i uspeli da prikupe 40,000 potpisa neophodnih za referendum. 

Pre nekoliko dana ovim povodom oglasio se čak i papa Franja koji je pozvao je slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrednosti. 

Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje "sve, pogotovu one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva", prenosi AFP. 

Prema poslednjim anketama koje je u petak objavila državna televizija na referendum bi trebalo da izađe 46 odsto građana od kojih će, kako se očekuje, 55 odsto glasati protiv. 

Zakon će biti povučen ukoliko na referendum izađe bar 20 odsto birača, a većina se izjasni protiv njega. Na snazi će ostati prethodni zakon koji dozvoljava registraciju građanskog partnerstva, ali ne i usvajanje dece. 

Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012 premda je tada na glasanje izašao mali broj građana. 

Predsednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakon smatajući da će on otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima. 

Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša je protiv zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava dece, prenosi AFP.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš