Sarajevo u petak domaćin prvog Samita o islamofobiji u Evropi

U Sarajevu će se od 24. do 26. juna održati prvi Evropski Samit o islamofobiji, a učešće su već potvrdili bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, osnivač Ljekara bez granica (MSF) Bernard Kouchner, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i drugi.

Sarajevo u petak domaćin prvog Samita o islamofobiji u Evropi
Samo nekoliko dana prije nego Slovačka, koja je ranije isticala antimuslimanske i antimigrantske stavove, preuzme predsjedavanje Evropskom unijom, u Sarajevu će se održati Samit o islamofobiji.

Dolazak su najavili i predstavnici iz 17 evropskih zemalja iz svih vjerskih zajednica.

Na Samitu će se razgovarati o uspostavi najbolje političke prakse u borbi protiv islamofobije u Evropi. Zaključci Samita bit će objedinjeni u izvještaj koji će biti na raspolaganju za kreatore evropske politike nakon Samita.

U sklopu Samita bit će organizovana panel diskusija o tome koliko zajednica može uraditi u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti. Također će biti održan ramazanski iftar u Sarajevu na kojem će prisustvovati više od 400 gostiju.

Bit će upriličeno i potpisivanje Deklaracije Sarajevo-Istanbul o islamofobiji, koja će podrazumijevati obnovljeno zalaganje i trud u rješavanju antimuslimanskih zločina iz mržnje i netrpeljivosti.

Sarajevo je odabrano za domaćina Samita zbog historijskog značaja grada i primjera šta se može dogoditi kada se antimuslimanska i rasistička retorika razvija nesmetano, za što je najbolji dokaz rat 1992.-1995. godine.

Samit će se održati u partnerstvu sa gradskim vlastima Sarajeva.

Izvor: (klix.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš