Rojters: Vučić spreman za kompromis

Izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija Rojters vidi kao nagoveštaj da je srpski predsjednik spreman za kompromis u definisanju granice sa Kosovom kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU.

Rojters: Vučić spreman za kompromis

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad sjevernim djelom Kosova, u zamenu za Preševsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obe strane.

Britanska agencija podseća da većina Srba smatra Kosovo kolevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi, “bivše južne pokrajine”.

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savjetu bezbednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama.

Podsećajući da je 31. jula kosovski predsednik Hashim Thaçi odbacio prjedlog da Kosovo bude podeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na sjeveru predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine.

Ističe i da je Vučić tokom posjete Šidu nagovestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumeju kao “podelu”, bilo rješenje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš