Na zahtjev proizvođača

Roditelji oprez: Sirup Efferalgan za djecu povučen iz prodaje

Neke od serija sirupa Efferalgan povučene su na zahtjev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod...

Roditelji oprez: Sirup Efferalgan za djecu povučen iz prodaje

Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod djece, Efferalgan od 90 ml, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji.

Ovo su za srbijanski portal “Bebac” potvrdili i distributeri sirupa Efferalgan za Srbiju.

- AMICUS je povukao iz prodaje sve sirupe na zahtjev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod - kaže za Bebac Ivana Pešić iz Sektora za registraciju lijekova kompanije AMICUS, prenosi portal “Indeksonline”.

Kako objašnjavaju, sirupi su povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je u fabrici primjećena nepravilnost, kao i da u analizama koje su rađene nije pronađen kontaminiran lijek. Ona navodi da nisu primjećene ni neželjene reakcije kod djece koja su koristila lijek.

Iz prodaje su povučene serije lijeka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine, a ono što je sporno je što se većina serija nalazi na tržištu Srbije već od 2013. godine, što znači da su ovaj, potencijalno kontaminiran lijek, mnoga djeca već konzumirala.

Portal “Indeksonline” dalje navodi da se sumnja da se ovaj sirup nalazi i na tržištu Kosova, stoga preporučuje oprez roditeljima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš