Reporteri bez granica: Srbija pala na 93. mesto, Kosovo se popelo na 70.

Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar, navodi se u novom izveštaju Reportera bez granica, prema kom je Srbija pala za tri mesta na rang-listi slobode medija, te se sad nalazi na 93. poziciji. Sa druge strane, Kosovo se popelo za pet mesta – sa 75, na 70, međutim, i dalje su mediji, kao i skoro sve drugo na Kosovu „podeljeni po etničkoj osnovi“, navodi se u izveštaju.

Reporteri bez granica: Srbija pala na 93. mesto, Kosovo se popelo na 70.
Od kada je Vučić na vlasti u Srbiji opasno biti novinar

Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo kao premijera, a potom kao predsednika, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti postaju sve vidljivije i alarmantno popularnije, poručuju u svom izveštaju za Srbjiu Reporteri bez granica.

„Iako su vlasti uspevale u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, mnoge druge istrage u vezi sa napadima na medijsko osoblje zaustavljene su ili se sa njima odoguvlači“, ukazuju.

Navode primer novinara Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018. godine dok su on i njegova supruga bili u njoj.

Broj napada na medije naglo se povećao, tvrdi, poručujući da „zvaničnici i dalje koriste zapaljivu retoriku protiv novinara“.

„Neki hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme poput kriminala i korupcije. Međutim, zbog velike koncentracije medija u državi, njihove priče se mogu uglavnom samo naći na Internetu“.

„Dogovor između političara i medija, široko rasprostranjene lažne vesti koje toleriše vlast, kao i maltretiranje uzbunjivača Vladimira Obradovića, takođe ostaju veliki razlog za zabrinutost“.

Kao i skoro sve drugo, mediji na Kosovu ostaju podeljeni na etničkoj osnovi

Prema navodima Reportera bez granica, mediji na Kosovu kao i skoro sve drugo na Kosovu „ostaju podeljenji po etničkoj osnovi“.

„Pristup informacijama je često ograničen na jednu etničku ili političku grupu, pri čemu većina medija izveštava uglavnom o pitanjima koja se tiču njihove nacionalnosti. Neke od uobičajenih zabrinutosti su fizički i verbalni napadi na novinare, napadi na društvenim mrežama protiv medija i netransparentnost vlasništva medija“, navodi se u izveštaju.

Ukazuju na to da mnogi mediji na Kosovu nemaju finansijsku stabilnost, zbog čega su „osetljivi na politički uticaj“, što često dovodi do samocenzure.

„Mnogi manjinski mediji nalaze se na rubu izumiranja, zaviseći uglavnom od stranih donacija“, poručuju.

Navode da sudbina mnogih novinara na Kosovu do danas ostaje nepoznata, uključujući i one novinare koji su nestali ili su oteti tokom sukoba 1999. godine.

Reporteri: Glasine i laži se šire kao virus

Organizacija Reporteri bez granica ocenila je da pandemija koronavirusa predstavlja opasnost za slobodu medija širom sveta, javlja AP.

Reporteri bez granica su u svom godišnjem izveštaju konstatovali da vlasti mogu da zloupotrebe činjenicu da je javnost potresena i da protesti ne dolaze u obzir i tako uvede mere kakve ne bi bile moguće u normalno vreme.

Pandemija je ojačala širenje glasina i laži, istom brzinom kao što se širi virus, upozoravaju Reporteri bez granica.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija (32. mesto, prošle godine bila je 34.), a zatim Rumunija koja je pala za jedno mesto na 47. poziciju.

Bosna i Hercegovina se popela za čak 5 mesta na rang listi i sada je 58. Odmah iza nje, na 59. mestu, je Hrvatska koja je takođe za 5 mesta skočila na rang-listi Reportera bez granica.

Grčka je ostala na 65. mestu, a Albanija pala za dve pozicije, na 84. mesto.

Severna Makedonija je 92, s tim što je to skok za tri pozicije u odnosu na prethodnu godinu.

Od evropskih zemalja, iza njih su samo još Rusija (149), Belorusija (153) i Turska (154).

Najbolje plasirane, kao prošle godine su Norveška (1), Finska (2) i Danska (3). Nemačka je popravila svoj rang za dve pozicije i sada je na 11. mestu.

Pri samom dnu rang-liste Reportera bez granica su Iran (173) i Kina (177), a na poslednje tri pozicije nalaze se Eritreja, Turkmenistan i Severna Koreja (180).

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš