Profesorica Edina Bećirević: Ne smijemo umanjivati dokazane zločine protiv čovječnosti i ostale tačke iz optužnice

Nakon što je Pretresno vijeće Haškog tribunala danas izreklo jedinstvenu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću u iznosu od 40 godina zatvora, reakcije javnosti su podijeljene, a naročito jer je sud ocijenio da zločini u Prijedoru i drugih šest općina u BiH koje su bile u prvoj tački optužnice, nemaju karakter genocida. Međutim, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Edina Bećirević u razgovoru za Klix.ba smatra kako je izrečena visina kazne Karadžiću zadovoljavajuća ukoliko znamo standarde Vijeća koje je donosilo presudu.

Profesorica Edina Bećirević: Ne smijemo umanjivati dokazane zločine protiv čovječnosti i ostale tačke iz optužnice
"Ne trebamo biti razočarani ovom presudom. Naravno da smo priželjkivali da Karadžiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora i da bude osuđen i za zločin genocida u Prijedoru i ostalih šest općina 1992. godine. Sudsko vijeće u slučaju Karadžića ima visoke standarde za dokazivanje genocidne namjere, i to je bilo poznato", istakla je profesorica Bećirević.

Ipak, ustanovljeno je da je Karadžić direktno odgovoran za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.

"Ne smijemo umanjivati važnost zločina protiv čovječnosti i ostale tačke koje su dokazane. Težina i namjera izvršenja tih djela se od zločina genocida razlikuju samo u nijansama interpretacije Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida", smatra Bećirević.

Još prije izricanja presude Karadžiću mnogi su upućivali na propuste u procesu formiranja optužnice, odnosno neuvrštavanja masovne grobnice Tomašica, kod Prijedora u konačnu optužnicu, što je vjerovatno utjecalo na konačnu kvalifikaciju zločina u Prijedoru i okolini.

"Vjerujem da će se Tužilaštvo žaliti na ovu tačku 1, te da će se u žalbenom dokazu uvrstiti i dokazi iz masovne grobnice Tomašica. Ostaje otvorena mogućnost da će u žalbenom postupku i ova tačka biti dokazana", zaključuje profesorica Bećirević.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš