UZBUNA U SUSJEDSTVU

Orban dijeli kartu “Velike Mađarske”, Slovenija reagirala, Srbija i Hrvatska šute

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesnu kartu Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, Hrvatske i Srbije, a koji je na Twitteru objavila kanncelarija ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Orban dijeli kartu “Velike Mađarske”, Slovenija reagirala, Srbija i Hrvatska šute

Na karti je u sklopu “Velike Mađarske” i slovensko Prekomurje. Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner, kao i dio Srbije (Banat). No, iz Zagreba i Beograda još se uvijek niko nije oglasio.

Povijesnu kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Povijesnu kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Slovenija osuđuje objavu te povijesne karte koja ne dopriinosi jačanju evropskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Evropska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja mdeđusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni evropsko ni miroljubivo”.

 

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tokom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i povjesničara.

 

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude “fašizam, nacizam i slične ideje”, referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani u sastavu tih država.

“Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu”, kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz II. svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

Nakon Prvog svjetskog rata, Mađarska je kao poražena država izgibila znatan dio teritorija na kojem se prostirala do 1918. godine.

Trianonski ugovor potpisan je 4. juna 1920. godine u palači Trianon u Francuskoj, između Saveznika i Mađarske. Po odredbama sporazuma Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija, koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine SHS i Rumunije.

Trianonski sporazum viđen je u Mađarskoj kao nepravda, naročito zbog Erdelja u Rumuniji, gdje živi oko 2 000 000 Mađara, ali i zbog Mađara koji žive u Bačkoj i Banatu u SrBiji.

Trianonskim ugovorom Mađarska je Austriji ustupila Gradišće (Burgenland), Rumuniji Transilvaniju (Erdelj), Čekoj je pripojena Slovačka, a Kraljevina SHS (bivša kraljevina Jugoslavija) dobila je zapadni Banat, Bačku, južnu Baranju te Međimurje i Prekomurje.

Izvor: (sarajevograd.me)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš