Od 1. jula za ulazak u EU trebat će vam "COVID pasoš"

Šefovi tri vodeće institucije Europske unije jučer su, potpisivanjem završne uredbe ozvaničili upotrebu tzv. COVID pasoša, koji će omogućiti slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Od 1. jula za ulazak u EU trebat će vam "COVID pasoš"

Kako je istaknuto, cilj ovog digitalnog dokumenta jeste olakšati, ne samo slobodno, već i sigurno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19

"Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nositelje ovog dokumenta od ograničenja poput karantene", istaknuto je.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavat će se na svim službenim jezicima EU. Pokrivat će informacije o nositelju kao što su prebolovan COVID-19, obavljeno vakcinisanje ili testiranje na koronavirus.

Izdavanje certifikata se neće naplaćivati.

Uredba stupa na snagu 1. jula 2021. i ostaje na snazi 12 mjeseci, dakle vrijedit će do 30. juna 2022. emlje članice EU u obavezi su da izdavanje potvrde počnu unutar šest sedmica, ukoliko to nisu već počeli. Naime, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska počele su izdavati prve COVID pasoše 1. juna ove godine. Još šest zemalja - Austrija, Estonija, Latvija, Litva, Luksemburg i Španija - izdale su prve certifikate svojim građanima u prvim danima juna.

Ostatak zemalja EU-a i Schengenskog područja, osim Mađarske i Finske, koje su još uvijek u testnoj fazi idzavanja COVID pasoša, tehnički su spremni za spajanje na EUDCC pristupnik.

Potvrda će se izdavati putnicima koji su vakcinisani jednim od cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), onima koji su se nedavno oporavili od COVID-19, kao i onima koji imaju negativan test na COVID-19.

Inače, EMA je odobrila sljedeće vakcine: Comirnaty (Pfizer vakcina), Moderna, Vaxzevria (prethodno smo je zvali vakcina AstraZeneca) te vakcina Johnson and Johnson (koja se daje u samo jednoj dozi, op.pr.).

COVID pasoš izdavat će se onima koji su u potpunosti vakcinisani (primili su obje, odnosno jednu dozu za J&J vakcinu).

Komisija je također dopustila državama članicama da izdaju potvrde i za putnike cijepljene vakcinama koje nisu one koja je odobrila EMA.

Međutim, odluka je na svakoj pojedinoj državi članici hoće li dopustiti ulazak onima koji su cijepljeni takvim cjepivima ili ne.

Pa tako, npr, želite li u Hrvatsku, možete ući ako imate potvrdu da ste vakcinisani sljedećim cjepivima:
• Potvrda o primitku dvije doze cjepiva Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya (Sputnik V, op.pr), Sinopharm, odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)
• Potvrda o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Želite li, pak, u Sloveniju, oni priznaju sljedeće:
• od druge doze vakcine Comirnaty proizvođača Biontech/Pfizer najmanje sedam dana,
• od druge doze vakcine COVID-19 Vaccine proizvođača Moderna najmanje 14 dana,
• od prve doze vakcine Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvođača AstraZeneca najmanje 21 dan,
• od prve doze vakcine COVID-19 Vaccine Janssen proizvođača Johnson i Johnson/Janssen-Cilag najmanje 14 dana,
• od prve doze vakcine Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca najmanje 21 dan,
• od druge doze vakcine Sputnik V proizvođač Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology proteklo najmanja 14 dana,
• od druge doze vakcine CoronaVac proizvođač Sinovac Biotech najmanje 14 dana ili
• od druge doze vakcine COVID-19 Vaccine proizvođač Sinopharm najmanje 14 dana.
Njemačka, međutim, kao cijepljene priznaje samo one koji su cijepljeni nekim od vakcina čija je upotreba dozvoljena u EU.
Austrija, priznaje sljedeće vakcine:
•  Comirnaty (BioNtech/Pfizer): 2 doze
• Vaxzevria (AstraZeneca) i Covishield: 2 doze
• Johnson & Johnson: 1 doza
•  Moderna: 2 doze
• Sinopharm: 2 doze
• Sinovac: 2 doze

Prema Uredbi, državama članicama se savjetuje da ne nameću bilo kakva dodatna ograničenja putovanja onima koji posjeduju takav dokument, osim u slučajevima kada su dodatne mjere nužne radi zaštite javnog zdravlja.

Izvor: (radiosarajevo.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš