Čitav grad je podređen dočeku predsjednika Turske

Novi Pazar: Tito bio samo jednom, a Erdogan nam dolazi drugi put

Grad je okićen crvenim i bijelim trakama dok Recep Tayyip Erdogan s bilborda 'pozdravlja' stanovnike Novog Pazara.

Recep Tayyip Erdogan ove sedmice dolazi u Srbiju. Turski predsjednik trebao bi se sastati sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a potom posjetiti Novi Pazar. To je druga Erdoganova posjeta ovom gradu.

Atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja evidentna je među stanovnicima Novog Pazara, kojima dolazak turskog predsjednika, bez prikrivanja emocija, predstavlja veliku čast i privilegiju.

"Tito je dolazio samo jednom u Pazar, a predsednik Turske nam dolazi, evo, opet", komentariše ulični prodavač u Novom Pazaru.

Za vrijeme neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj stanovnici Novog Pazara prvi su u regiji održali masovno okupljanje u centru grada u znak podrške turskom predsjedniku. Oni objašnjavaju da je to najmanje što su mogli uraditi za nekoga ko je otvoreni prijatelj Srbije i Bošnjaka koji žive u toj zemlji.  

"Vladajuće elite koje su bile na čelu Turske pre Erdogana nisu znale ni gde su Bošnjaci niti gde je Novi Pazar. A ovaj predsednik ponovo dolazi kao prijatelj Srbije i pre svega kao neko kome je stalo do ovog naroda u Sandžaku", navodi Esad Lotinac iz Novog Pazara.

Saobraćajne i poslovne veze

S obzirom na etničku strukturu regije Sandžaka, gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova posjeta Novom Pazaru tretira se prije svega kao čin od kojeg će čitava država imati koristi, posebno regija Novog Pazara, koja se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica i pružanju dodatne podrške bošnjačkom nacionalnom korpusu.

"Koliko smo u toku, očekujemo da će poseta turskog predsednika konačno realizovati dugo očekivani plan rekonstrukcije puta između Sjenice, Tutina i Novog Pazara, koji je međunarodno poznat kao najgora saobraćajna deonica u upotrebi. Najavljen je i dolazak delegacije biznismena iz Turske, a mi Pazarci smo poznati po dobroj poslovnoj kulturi", kaže Nusret Dolovac, stanovnik Novog Pazara.

Migracije bošnjačkih porodica prema Turskoj, koje su trajale u valovima, danas su iznjedrile višemilionsku populaciju, koja aktivno održava rodbinske veze i komunikaciju s rodbinom u Sandžaku. Upravo je ta stavka doprinijela izgradnji prisnijih odnosa regije s Turskom, kao i uspostavljanja poslovne saradnje, u kojoj Novi Pazar drži primat u okruženju.

"Kroz istoriju smo uvek bili vezani za Tursku, u Pazaru nema porodice koja nema nekoga u Turskoj. S obzirom na to da često putujemo tamo, bilo poslovno, bilo privatno, mi možemo lako napraviti poređenje razvoja te zemlje kroz zadnjih 20 godina. Mi najbolje možemo da posvedočimo koliki je progres Turska napravila sada, kada je Erdogan na vlasti. Mi cenimo pozitivne promene i to je verovatno najupečatljiviji razlog što narod ovde podržava Erdogana", smatra Lotinac.

Grad je okićen crvenim i bijelim trakama dok Recep Tayyip Erdogan sa stotina bilborda "pozdravlja"  stanovnike Novog Pazara, svoju najbolju publiku, koja kao da osjeća da ima neki dug prema Turskoj i da ga mora vratiti ispoljavanjem bezuvjetne podrške i simpatija.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš