Novi Pazar se ogradio od Gulenovih škola

Novi Pazar se ogradio od Gulenovih škola

Opštinske vlasti Novog Pazara ogradile su se od delovanja svih škola i organizacija koje su osnovane i deluju pod uticajem Fejtulaha Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za poslednji pokušaj puča u ovoj državi. Istovremeno, gradske vlasti Novog Pazara izrazile su punu podršku državnim vlastima Turske u, kako su navele na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji grada, nastojanjima da odbrani svoj demokratski poredak, vladavinu prava i izbornu volju građana. Građane Novog Pazara su upozorili da budu oprezni u vezi sa poreklom ovakvih grupa kako ne bi bili zloupotrebljeni sa njihove strane.

"Bratski odnosi sa turskom državom i narodom jedan su od prioriteta naše politike i grad Novi Pazar je bio i biće otvoren za saradnju sa svim zvaničnim organizacijama Republike Turske. Tokom prethodnih godina ostvarili smo više nego uspešnu saradnju sa turskom ambasadom, razvojnom agencijom 'TIKA', Institutom 'Junus Emre', 'Turskim Crvenim polumjesecom' i Kancelarijom za trgovinu pri ambasadi Republike Turske u Beogradu," navodi se u saopštenju i dodaje:

"U svetlu neuspelog vojnog udara na državni poredak Republike Turske, grad Novi Pazar se ograđuje od delovanja svih onih organizacija koje su osnovane i deluju pod uticajem Fejtulaha Gulena– čoveka koji je optužen da je pokušao puč protiv turske države, demokratski izabrane vlasti i Redžepa Taipa Erdogana, predsednika Republike."

Iz gradske uprave tvrde da Novi Pazar ne pruža nikakvu institucionalnu, logističku niti bilo kakvu drugu vrstu podrške radu NVO koje su povezane sa, kako ističu, terorističkom organizacijom FETO koja je želela da izvede državni udar.

"Postojanje ovakvih organizacija može da nanese veliku štetu, posebno u odnosima koje sa Turskom gradimo na stvaranju bliskih, prijateljskih veza do kojih nam je veoma stalo," istakao je grad Novi Pazar na kraju svog saopštenja, a pre upućivanja upozorenja svojim građanima da, u skladu sa zvaničnim stavom Republike Turske prema ogranizacijama pod vođstvom Fejtulaha Gulena i informacijama koje su vlasti Pazara zvanično dobile, budu oprezni u vezi sa poreklom ovakvih grupa kako ne bi bili zloupotrebljeni sa njihove strane.

Posrednu ili idejnu vezu sa učenjima Fetulaha Gulena, veruje se, imaju pojedine humanitarne i obrazovne organizacije u Novom Pazaru, pisala je proteklih dana srpska štampa.

Štampa širom regiona se proteklih dana, takođe, bavila delovanjem tzv. Gulenovih škola na Balkanu. I u kosovskoj štampi objavljivane su informacije o postojanju organizacija i škola pod uticajem Fetulaha Gulena. Na Kosovu i u Albaniji izgrađena je mrežu škola - od nižih - vrtića i osnovnih škola, preko turskih koledža, do najviših, kao što su univerziteti, kojim upravljaju Turgut Özal Education Company i Fondacija Gulistan. Pod obrazovanom institucijom Gulistan, Gulistan educational institutions, spadaju predškolske ustanove, obdaništa, te privatne osnovne i srednje škole Mehmet Akif. Ima ih nekoliko - u Lipljanu kod Prištine, Prizrenu, Đakovici, te naselju Marigona, takođe u blizini Prištine i pohađa ih više od 1500 učenika. Pored ovih školskih ustanova, na Kosovu funkcioniše i "Atmosfera fondacija za obrazovanje i kulturu" koja je pod Gulenovim pokretom. Do skora nije bilo naznaka u javnosti da bi ove škole mogle biti zatvorene, pisala je takođe kosovska štampa. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš