"Nadničar bez razreda škole zaradi više od policajca"

O godišnjici terorističkih napada i terorizmu generalno u svijetu razgovarali smo sa dekanom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžadom Korajlićem.

"Nadničar bez razreda škole zaradi više od policajca"

Gostujući u Danu uživo, godinu dana nakon terorističkih napada u Parizu - Korajlić je kazao da nažalost ulazimo u statistiku.

"Ovo je bila jedna kriza za ljudska prava i slobode. Moramo izvlačiti pouke. Nadam se da će ih svi izvući. Pogotovo zemlje koje su bile pogođene napadima. Sve se odrazi na BiH i na zemlje koje su geografski dalje, ali blizu i može doći do efekta bumeranga", kazao je.

Da li će Evropa ponovo biti pogođena terorizmom?

"Teško je govoriti o prevenciji. O mnogo njih se ne može reći, zbog istraga i operativnih razloga. Dosta se poduzelo, ne samo u Francuskoj nego i u BiH. Često smo imali priliku da kritikujemo sigurnosne službe i policiju. Policija je dosta uradila, ali koliko se na standardu života uradilo - to je nedovljno", dodaje dekan Korajlić.

"Kada bi se primanja policajaca podijelila na dane u mjesecu - veća su primanja nadničara, osoba bez ijednog razreda osnovne škole, bez ijednog usavršavanja - policija je ispod tog nivoa", izjavio je Korajlić.

Ipak, smatra da policija nije inspirisana samo materijalnim.

On je kazao da sve sigurnosne službe u svijetu imaju intenzivnu komunikaciju i konekciju. Napori tih službi su nevidljvi - ali su na terenu prisutni sigurno.

"To je živa diplomatska aktivnost. Kriminalitet nekada nema žrtava. Terorizam pogađa ne birajući mete. Od djeteta do najstarije osobe svi su pogođeni. Ako ne budemo jedinstveni u tome, ne možemo imati kvalitetan uspjeh u borbi protiv terorizma", pojasnio je.

"Čini mi se da neke stvari u Evropi radikaliziraju poslije ovoga. Nelegalne džamije i mesdžidi moraju biti pod kontrolom Islamske zajednice. Nema okupljanja na mjestima koja nisu dozvoljane. To nije samo preventivni zahvat", kazao je.

Donald Trump je kazao da će ISIS biti poražen, a dekan Fakulteta za kriminalistiku to komentariše ovako:

"SAD su ozbiljan faktor u svjetskim okvirima. Mi se puno bavimo time što je on predsjednik. Moramo se fokusirati da je Amerika demokratski odabrala predsjenika. Moramo nastaviti dobre odnose sa SAD-om. Oni su dosta učinili za nas u ratu.. A mi gdje god zapnemo, oslanjamo se na njih", kazao je.

Smatra da je američka administracija ozbiljna, i da u BiH treba gledati da se što više izvuče iz njih.

Koje eventualno posljedice mogu nastati slomom ISIS-a?

"Ako dođe do sloba bilo kog pokreta - on će se početi organizovati na drugim područjima. U kriminologiji postoji preseljenje kriminaliteta. Ako nema žarišta gdje je bio - tražit će novo pogodno mjesto", kazao je dodavši da imperativ svih službi da se pripreme, jer jedan teroristički čin može promijeniti mnogo.

Izvor: (http://ba.n1info.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš