Milo Đukanović poručio da je “bilo dosta cirkusa Srpske pravoslavne crkve”

Srpska pravoslavna crkva bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i razvoj, da ona bude srpsko društvo kako nas podučajvaju crkveni velikodostojnici, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da ukoliko SPC želi crkvu nacionalnih Srba, da će država dobiti i crkvu nacionalnih Crnogoraca.

Milo Đukanović poručio da je “bilo dosta cirkusa Srpske pravoslavne crkve”

On je na konferenciji za medije ispred rezidencije na Cetinju rekao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti obezbjeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu.

– Radi se o tome – da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja je imperativ integracije, kao dio normalnog života ili postoje subjekti kao što je SPC koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj odredjuje karakter i razvoj, da ona bude srpsko društvo kako nas podučajvaju crkveni velikodostojnici- rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Zakon na površini, otvorio mnoga pitanja.

– Kao pitanje imovine, gdje smo se suočili sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je oteto i ukradeno iz naše historije, i oko toga se ne kolebamo. Sve što je zakonito neko stekao – srećno mu služilo, ali sve ono što je oteto biće vraćeno Crnoj Gori, koliko god se tome neko protivio – poručio je Đukanović.

On je rekao da SPC ne pripadaju ona prava koja želi sebi da obezbjedi – da prisvaja svoju i odupire se sudskoj provjeri katatastarskih evidencija.

– Ne pripada joj da izbjegava kontrolisanje finansijskog poslovanja jer je to obaveza SPC, to je bila obaveza pravoslavne crkve u Crnoj Gori od kako je formirana. Ne pripada joj pravo da ne plaća porez i da ilegalno uvodi sveštenike mimo procedure i da u hramovima gomila stotine nelegalnih sveštenika i da traži da bude izuzetak od zakona i pravila koji se donose u uslovima pandemije, da njeni veilkodostojnici “predvode pobunjeni narod” i traže da budu pandan državi. Dosta je bilo tog cirkusa i moraće da budu ono što pripada svakoj vjerskoj zaednici – uvažen subjekt društva i ni milimetar više od toga – izričit je Đukanović.

Đukanović je ponovio da su predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske dobili ponudu za pregovore.

– Ako to ne prihvate i žele crkvu nacionalnih Srba u Crnoj Gori – u redu! Ali tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca. Ne mislim da je to najbolje rješenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vjernike, ali ne možete nametnuti sva rješenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnim rješenjima – kazao je Đukanović.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš