Makedonija tuži Srbiju za genocid?

Objavljeno: 26. 02. 2017 - 18:47 Globus » Region A A A Times Arial Makedonija želi da tuži Srbiju za genocid nad Albancima?! Ilustracija Lider najveće makedonske opozicione stranke SDSM Zoran Zaev obavijestio je Glavni odbor stranke o koalicionom sporazumu sa albanskom partijom DUI koji, između ostalog, predviđa odluku kojom bi se Srbija teretila za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata, javlja B92. Radi se o periodu od 1912 do 1956. godine.

Makedonija tuži Srbiju za genocid?

Kako javlja skopski list Republika, ova odluka nije blagonaklono prihvaćena u Glavnom odboru, a Zaev je obrazlažući pokušao da "spusti loptu", rekavši da to nije opasno za Makedonce, jer krivica pada na teret Srba i Vlade Srbije, koja je u to vrijeme bila nadležna za bivšu Vardarsku Makedoniju.

Na kritike nekolicine članova Glavnog odbora Zaev je, kako se navodi, iznio argument da bi Albanaca, da nisu ubijeni, bilo više i da bi u Ustav ušli kao konstitutivni narod.

List piše da je Zaev praktično promijenio historiju Makedonije ustvrdivši da su Albanci oduvijek bili prisutni u Makedoniji u velikom broju, ali da ih je sada manje jer su istrijebljeni.

Međutim, SDSM je kao laž odbacio napise medija da se Zaev navodno postigao dogovor sa albanskom strankom DUI.

U saopćenju se ističe da su "lažni napisi" pojedinih makedonskih portala i medija "o promjeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rješenjima koja su suprotna Ustavu".

"Sve te laži su samo tendenciozni pokušaj da se igra na podgrijavanje nacionalne netrpeljivosti između Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanaca, Makedonaca i Srba", ističu iz SDSM-a.

Izvor: (avaz.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš