Makedonija ne obećava ni Kosovu, niti Srbiji

Vlada Makedonije još uvek nema konačan stav u vezi članstva Kosova u UNESCO. Ovo pitanje aktualizovano je poslednjih dana nakon napetih odnosa na relaciji Skoplje – Beograd.

 Makedonija ne obećava ni Kosovu, niti Srbiji

Mediji su preneli da je na zahlađenje odnosa uticala upravo mogućnost Makedonije da podrži članstvo Kosova u UNESCO, što je kasnije odbačeno kao mogućnost. Međutim, ovo je i dalje pitanje koje može da prouzrokuje polemike između dve zemlje. Srbija se, inače, žustro protivi članstvu Kosova u toj međunarodnoj organizaciji.

Iz Vlade Makedonije su za Radio Slobodna Evropa rekli da ostaju pri poznatom stavu kojeg je prethodno izneo šef diplomatije, Nikola Dimitrov, a on je da će prilikom odlučivanja o tom pitanju, uzeti u obzir mnoge faktore. Time se odbacuje mogućnost da je Skoplje obećalo Beogradu ili, čak i Prištini, da Makedonija ima definisan stav po tom pitanju.

„Makedonija nije u poziciji da vodeću ulogu po tom pitanju, koje je važno kako za Srbiju, tako i za Kosovo. One imaju osnovne razlike o tome i to moramo da uzmemo u obzir. Prema tome, prilikom zauzimanja našeg stava, uzeće se u obzir svi elementi, interes Beograda i interes Prištine, a pre svega, interesi Makedonije. Ne znamo kada će ovo pitanje doći na dnevni red. Možda na jesen, a to tada mogu da se dese mnoge stvari koje mogu da promene stav i dveju strana“, kazao je Dimitrov.

Zamenik premijera za evropska pitanja, Bujar Osmani, prethodnih dana je rekao da je Makedonija u kontaktu sa Prištinom, i da mu je preneto da Priština još uvek nije aplicirala za članstvo u UNESCO. Međutim, ukoliko se bude zatražila podrška, onda će i Makedonija zauzeti stav po tom pitanju.

Makedonija je prethodno podržala članstvo Kosova u UNESCO u novembru 2015., bitku koju je Kosovo izgubilo za tri glasa.

Nakon promene vlade u Makedoniji i dolaska premijera Zorana Zaeva, ne odbacuje se mogućnost da Makedonija zauzme neutralan stav po tom pitanju.

„Kada se radi o ovakvim pitanjima, kao što je članstvo u UNESCO, o zaštiti objekata na Kosovu, Makedonija ne sme da zauzima stranu, naročito kada se radi o susednim zemljama, jer to ne zavisi od Makedonije. U vezi sa tim, Makedonija će ostati neutralna... nadam se razumevanju i Kosova i Srbije“, izjavio je prethodno Zaev.

Ova izjava novog premijera je prouzrokovala mnoge reakcije, naročito među albanskim partijama koje podržavaju članstvo Kosova u UNESCO, dok su Zaeva upozorili na posledice ukoliko se promeni stav iz novembra 2015., kada je Makedonija podržala Kosovo.

U vezi sa tim pitanjem predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u intervjuu za javni servis u Srbiji rekao da poslednje taktike Makedonije o neutralnom stavu po pitanju Kosova i UNESCO-a ne stoje, jer, kako je dodao, nema dilema da će Makedonija podržati članstvo Kosova u UNESCO.

Generalna skupština UNESCO-a održava se krajem oktobra i početkom novembra, međutim, na preliminarnoj agendi ne figurira da je Kosovo na dnevnom redu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš