Rješen spor nakon 25 godina?!

MAKEDONIJA definitivno mijenja ime, EVO KAKO ĆE SE USKORO ZVATI…

Makedonski premijer Zoran Zaev novogodišnje praznike provodi u sjevernoj Grčkoj u Solunu kao gost gradskog gradonačelnika, prenosi “Dnevno“…

MAKEDONIJA definitivno mijenja ime, EVO KAKO ĆE SE USKORO ZVATI…

Zaev i gradonačelnik Janis Boutaris u subotu uveče sastali su se u jednom od najboljih restorana u gradu, gdje je nastupao makedonski bend koji je svirao narodne pjesme sa Balkana.

“Nećemo govoriti o politici”, rekao je Boutaris novinarima prije večere, ponavljajući ovo, kada su se pojavili tri sata kasnije.

“Imamo poseban odnos sa gospodinom Zaevom i nadam se da će se uskoro vratiti. Bilo mi je veliko zadovoljstvo večerati sa gradonačelnikom Soluna i članovima njegovog kabineta”, kazao je Zaev, te je poželio svim grčkim građanima sretnu Novu godinu.

Posjeta bi bila nezamisliva proteklih 25 godina, jer Grčka i Makedonija učestvuju u sporu oko imena Makedonije, za koje Grčka kaže da podrazumijeva zemlju na svojoj teritoriji i njenoj sjevernoj pokrajini Makedoniji, gdje je Solun glavni grad.

Grci su, takođe, bili bijesni kada je Makedonija, koja je 1991. godine “izborila” nezavisnost od Jugoslavije, izdvojila nasljedstvo Aleksandra Velikog, najpoznatijeg vladara drevnog grčkog Kraljevstva Makedonije. Etnički Makedonci, većina u multinacionalnoj Republici Makedoniji, su slovenski narod koji se prvi put pojavio u regionu nekoliko vijekova nakon Aleksandra.

Na stolu međunarodnog posrednika između Skoplja i Atine u vezi spora sa imenom Makedonija Metju Nimica naći će se tri imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, tvrdi grčki dnevnik “Real News”.

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. januara sa pregovaračima dvije zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u posljednjem trenutku ne smisli novo složenije ime.

Ranije su pominjana i imena “Vardarska Makedonija” i “Slavomakedonija”, piše grčki list.

Atina upozorava da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procijenjuje da će ga odbaciti većina građana.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a posljednji put se sastao početkom decembra u Briselu.

Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. januar u New Yorku.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata je ponovio da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atine biti rješen u prvoj polovini ove godine. On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterijume za punopravno članstvo u NATO, na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš