Lokalni izbori u Makedoniji: Historijska šansa za Bošnjake

Bošnjaci u Makedoniji su sastavni, odnosno nerazdvojiv dio makedonskog multietničkog društva i kao takvi priznati su kao konstituvni narod.

Lokalni izbori u Makedoniji: Historijska šansa za Bošnjake

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, nešto više od 17 hiljada Bošnjaka čini oko 0,84% od ukupnog stanovništva u Republici Makedoniji, skoncentrisani su u nekoliko gradskih i ruralnih općina. Procentualno najbrojniji su u općini Dolneni (oko 20%), a brojčano najbrojniji u gradskoj općini Čair.

Danas u općini Čair živi preko 3 000 Bošnjaka. Oni čine značajan dio stanovništva u toj općini. Zbog specifičnog sastava stanovništva, općina Čair od svog početka predstavlja pozitivan primjer suživota brojnih etničkih zajednica, ukljućujući i Bošnjake.

Kad je u pitanju bošnjačka zajednica, općina Čair se izdvaja u tom pogledu. U svim osnovnim školama Bošnjaci imaju pravo obrazovanja na maternjem jeziku, izučavajući predmet “Jezik i kultura Bošnjaka”. U Osnovnoj školi “Hasan Priština” pokrenuta je inicijativa da se cjelokupan nastavni program za bošnjačku djecu odvija na bosanskom jeziku. U obdaništu “Cvet” postoji odjeljenje gdje se cjelokupan vaspitni program odvija na bosanskom jeziku, a vaspitačice su Bošnjakinje.

Općina Čair je uz pomoć turske Općine Bursa inicirala restauraciju Hatundžik džamije koja je jedina džamija na teritoriji Skoplja u kojoj se hutbe, aktivnosti i predavanja odvijaju na bosanskom jeziku.

U nedjelju će biti održan drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji. Jedan od kandidata za budućeg gradonačalnika općine Čair Visar Ganiu, obećao je da će značajno poboljšati položaj Bošnjaka.

Prvo obećanje je da će se bosanski jezik uvesti kao zvanični jezik Općine, što će ujedno biti i prvi primjer u Makedoniji da jedna općina uvodi bosanski jezik kao zvanični jezik. To će za Bošnjake biti historijski trenutak.

Drugo je da će Bošnjaci po prvi put imati predstavnika u kabinetu gradonačelnika koji će biti zadužen za pitanja od bošnjačkog interesa

Za Bošnjake koji žive u Čairu posebno je važno što će jedna od ulica u ovom gradu nositi ime prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića čime će se ukazati čast svim Bošnjacima koji žive u Makedoniji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš