Lajčak: EU mora "ruku pod ruku" sa SAD u dijalogu PR-BG

Prema novom specijalnom predstavniku EU za dijalog između Prištine i Beograda, Miroslavu Lajčaku, kriza koronavirusnom pokazala je da EU treba da bude brža i vidljivija na Zapadnom Balkanu.

Lajčak: EU mora "ruku pod ruku" sa SAD u dijalogu PR-BG

Lajčak je u intervjuu novinskoj agenciji APA rekao da u dijalogu između Prištine i Beograda, EU mora  da ide "ruku pod ruku" sa Sjedinjenim Državama, kao i da razmena teritorija o kojoj se mnogo raspravlja nije na dnevnom redu, prenosi Gazeta Exspress.

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija - na Kosovu i u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu, niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", naglasio je Lajčak.

Šef EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj nije u potpunosti isključio mogućnost razmene teritorija početkom ove nedelje. Kosovskim medijima je rekao da su sporazum i njegov sadržaj odgovornost dveju zemalja i da EU ne može ništa da odredi. Borelj je takođe naglasio da EU cilja na pravno usaglašen sporazum, rekao je Lajčak.

"Potreban nam je sporazum koji smiruje situaciju", rekao je specijalni izaslanik EU i bivši slovački ministar spoljnih poslova.Reakcije na ideju razmene teritorija, po njegovoj oceni pokazale su vrlo jasno da bi to donelo upravo suprotno, piše dalje Express.

Lajčak je odbio da komentariše glasine o tajnom sporazumu o razmeni teritorija između kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se, kako se izveštava, bori za Sjedinjene Države.

"Ne radim na osnovu glasina", rekao je Lajčak i dodao da takav plan nije ni video.

Lajčak je takođe odbio da komentariše da li su Sjedinjene Države, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, umešane u pad vlade Aljbina Kurtija, kao što je Kurti nedavno tvrdio. Jedino što je važno jeste stabilna vlada koja uživa široku podršku parlamenta i stanovništva.

"Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu", rekao je Lajčak.

On je dodao da ste u celom regionu ste moćni samo ako vam prema njegovim rečima ide od ruke. Kad je u pitanju uloga drugih globalnih aktera na Zapadnom Balkanu - sa izuzetkom Sjedinjenih Država, Kine ili Rusije, izrazio je uverenje da niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope, najuspešnije državne organizacije na svetu.

"Umesto da brine o uticaju drugih, EU bi trebalo da učini svoje prisustvo vidljivijim i verodostojnijim", rekao je Lajčak.

On je priznao da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u krizi izazvanoj koronavirusom. Ali, po Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner. On je ocenio da bi u budućnosti trebalo da budu brži i vidljiviji i sa boljom komunikacijom.

Lajčak ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u sukobu između Kosova i Srbije uglavnom vidi kao posrednika. On ne vidi činjenicu da dolazi iz države koja Kosovo nije priznala, kao prepreku. Štaviše to vidi kao "priliku", ali i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Da bi ostala verodostojana kao akter, Evropska unija mora što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova. Lajčak nije hteo da odgovori na pitanje koje zemlje za sada to ne nude. Trenutno je u pregovorima sa svim državama članicama i "apsolutno je optimističan" da će dogovor biti postignut uskoro, rekao je specijalni izaslanik EU. U prošlosti, posebno Francuska i Nemačka su se opirale ovom pozivu, piše dalje Gazeta Express.

Na pitanje o ishodu koji bi želeo da vidi na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da s jedne strane je to lako reći, ali s druge strane to je veoma teško postići.

"Cilj je pravno obavezujući sporazum između dve strane, kojim se razjašnjavaju sva nerešena pitanja, što je u skladu sa međunarodnim pravom i na svim stranama - sa politikom i narodima obe zemlje, sa regionom, ali kao i sa svim državama članicama EU sporazum koji je prihvaćen i priznat. Nema razloga za odlaganje procesa, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora", zaključio je Lajčak.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš