Lajčak: EU izgubila strpljenje za probleme na Zapadnom Balkanu

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je na forumu "EU u susretu sa Balkanom" u Bugarskoj da je rat u Ukrajini na pozitivan način promenio način na koji EU razmišlja o proširenju, jer je proširenje ponovo postalo političko pitanje, prenosi RTK.

Lajčak: EU izgubila strpljenje za probleme na Zapadnom Balkanu

„Odjednom su sve zemlje EU shvatile da proširenje nije tehničko pitanje, već pitanje deljenja vrednosti i biti deo rešenja. Zapadni Balkan mora biti uz EU u ovom teškom trenutku. To znači da postoji osećaj hitnosti i osećaj nezavršenosti procesa", rekao je Lajčak.

On je međutim istakao i da je EU izgubila strpljenje za probleme ili kvazi-probleme na Zapadnom Balkanu.

„Očekujemo da naši partneri na Balkanu pokažu da su deo rešavanja problema, tako što će sami rešavati probleme ili će nam pomoći da rešimo njihove probleme", kazao je Lajčak.

On je istakao i da Ukrajina "iskače ispred balkanskih partnera" kada je reč o evropskim integracijama. Prema njegovim rečima, na strpljenje i toleranciju EU uticao je rat u Ukrajini. Iz tog razloga, Lajčak je rekao da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo rešenja problema, a ne "da se bave ranama koje često sami sebi nanose".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš