Šefik Kurdić

Ko hoće da se narod u njega ugleda, neka radi, uči i pamti poput imama Ahmeda !

Najpoznatije djelo čuvenog imama Ahmeda b. Hanbela, kojeg je nazvao Musned, sadrži oko 40.000 hadisa !

Ovaj broj hadisa Ahmed je izabrao iz mnoštva od 750.000 hadisa kako i sam kaže: "Ovo djelo sam sakupio i sastavio od 750.000 hadisa! Ko se od muslimana bude razilazio u vezi sa Poslanikovim, s.a.v.s, hadisima, neka se vrati na ovo djelo, pa ko ga ne nađe u ovom djelu, onda mu taj hadis ne može poslužiti kao argument !" Svom sinu Abdullahu je oporučio: "Pridržavaj se mog Musneda! On će biti putokaz ljudima !"

To su velikani, koji su čitav život proveli u izučavanju znanja, a posebno sabiranju i komentiranju hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s!
Na žalost, danas vidimo brojne ljude koji nisu ni pročitali ovih 40.000 hadisa a da ne govorimo o 750.000 hadisa koja je imam Ahmed pamtio ili čuvao zapisane, odakle je i nastalo ovo sjajno njegovo djelo.

Čak ima osoba koje su pročitale samo ilmihal, bukvar, jednu zbirku bajki ili priča i naučili dva ajeta i tri hadisa, i daju fetve i odgovore na sve zapitanosti i enigme Muhammedovog, s.a.v..s, ummeta !

Nadamo se, nakon ovog saznanja, da ćemo malo više imati skromnosti i priznati svoje poslovično neznanje, pa početi sistematski učiti danima i noćima, mjesecima i godinama, prije nego počnemo nešto kazivati i druge ispravljati !

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš