Janjić: Vučić dobio upozorenje da mora da potpiše sporazum

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da bi potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o Kosovu podrazumevalo da kada Beograd i Priština završe pregovore, dogovoreno stave u sporazum koji bi previđao obavezu izmene Ustava i zakona, u skladu s tim sporazumom.

Janjić: Vučić dobio upozorenje da mora da potpiše sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji neće biti omogućeno da postane članica Evropske unije bez pravno-obavezujećeg sporazuma sa Kosovom.

Janjić je rekao da je puna normalizacija odnosa s Kosovom bila tema pregovora 2014. godine i 2015. godine kao deo pregovora o Poglavlju 35.

"Sada treba definisati nove teme i u političkom smislu postaviti šta Srbija želi da dobije. Čini mi se da je Vučić dobio upozorenje da ako želi da 2023. dobije pozivno pismo za članstvo u EU, da bi Srbija postala članica 2025. godine, mora da potpiše sporazum. Odgovornost je na Vučiću, sada su potrebni njegovi jasni stavovi", ocenio je Janjić.

Kada je reč o sadržini takvog sporazuma, on je naveo da se "nigde ne traži da u sporazumu bude priznanje nezavisnosti, ali da se traži normalizacija odnosa".

"U tom smislu priča o stolici Kosova u UN će se pojaviti, iako je 2012. i 2013. godine Vučić uspeo da odbije te pritiske. Zapravo stolica u UN je u suštini modela dve Nemačke na kome se insistira. Od Srbije se ne traži da podrži prijem u UN, ali se traži da prestane sa aktivnom opstrukcijom poput kampanje protiv prijema u Unesko, tužbi protiv Uefe i sličnih poteza", objasnio je on.

Janjić ističe da vlast ima dovoljno mehanizama da sve sprovede u delo, ali da je s obzirom na to kako se vodi unutrašnji dijalog, pesimista da će do toga doći.

"Prva provera biće da li će Vučić raspisati vanredne parlamentarne izbore jer bi mu oni dodatno ograničili prostor. Brisel ne želi da čeka još jednu kampanju. Voleo bih da se Vučić skoncentriše na rešavanje problema, ali mislim da to neće biti prioriteti drugih u koaliciji", istakao je on.

Direktor Foruma za etničke odnose navodi da izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina o Kosovu i EU "zbunjuju i domaću i međunarodnu javnost".

"Verovatno je zato Vučić i izjavio da očekuje napade od najbližih saradnika. Na Vučiću je da prelomi, a ko god ga iz vladajuće koalicije ne podrži je pogrešio. Sa druge strane, ni opozicija ne bi smela da ćuti na temu Kosova", zaključio je Janjić.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš