Izetbegović: Nema argumenata da se povežu RS i Kosovo

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović navodi da ne postoje ni pravni, ni istorijski, ni moralni argumenti po kojima se rešavanje odnosa Srbije i Kosova može povezivati sa BiH i njenim entitetom RS.

Izetbegović: Nema argumenata da se povežu RS i Kosovo

"Status BiH i njenih entiteta je rešen Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.ba.

Teza po kojoj bi gubitak Kosova Srbi trebalo da kompenzuju spajanjem Srbije i RS, kako kaže Izetbegović, prisutna je odavno, a sada je intenzivirana jer su intenzivirane i aktivnosti na konačnom rešenju odnosa Srbije i Kosova.

"I ova priča ima dve dimenzije, dva dometa. Jedan je kratkoročni - uplašiti međunarodnu zajednicu novom destabilizacijom BiH i Balkana i time ishoditi povoljnije rešenje za Srbiju po pitanju Kosova", smatra Izetbegović.

Drugi je, dodaje, dugoročni: "pojačavati tezu da Srbi nakon gubitka Kninske krajine i Kosova nešto moraju dobiti zauzvrat, i čekati povoljne istorijske okolnosti da se to realizuje - slabljenje Evropske unije, slabljenje NATO-a, okretanje Srbije Rusiji".

Na konstataciju novinara da lider RS Milorad Dodik često daje "uvredljive i secesionističke izjave" u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović kaže da je ona loša i destabilizujuća za odnose BiH i Srbije.

"Srpski lideri vode tu dvostruku politiku, lepe reči za BiH, ali i lepe reči za one koji su protiv BiH, podrška procesu pomirenja Srba i Bošnjaka, ali i podrška onima koji vređaju Bošnjake, i tako u krug", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra i da Dodiku trebaju sukobi kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć.

"Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ. Kad on zavadi, mi pomirujemo, kad on dokazuje da BiH ne može funkcionisati, da nam ništa ne ide, mi dokazujemo da može", rekao je Izetbegović.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš