Izetbegović: Bitno je da je Karadžiću izrečena kazna za gotovo sve ono što je i učinjeno

Povodom izricanja osuđujuće prvostepene presude Radovanu Karadžiću u iznosu od 40 godina zatvora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije, komentarišući presudu, kazavši da je važno što je Karadžić osuđen gotovo za sve ono što mu se i stavljalo na teret.

Izetbegović: Bitno je da je Karadžiću izrečena kazna za gotovo sve ono što je i učinjeno

"Ono zbog čega je značajna ova presuda je to da je izrečena jednoj ideologiji i politici. Istina o ratu u BiH je samo jedna. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti žalbeno vijeće", istakao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je presuda važna za žrtve, za BiH ali i za region.

"Ovom presudom je civilizirani svijet pokazao da razumije patnje naroda u BiH tokom rata u BiH. Presuda je važna i za region, kako bi se svi suočili sa istinom, u cilju građenja bolje budućnosti", kazao je Izetbegović.

On je pozvao da se presuda ne politizira, kako bi svi imali korist od nje, dodavši kako se međusobni odnosi u regionu moraju graditi na temeljima istine i pravde.

"Bitno je da je izrečena presuda za gotovo sve ono što je i učinjeno, ali je zbunjujuće da su neki generali, kojima je Karadžić bio nadrežen dobili doživotnu robiju, a vrhovni komandant vojske i nekadašnji predsjednik RS-a na 40 godina robije", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš