Izbori CG: DPS u ubedljivom vođstvu

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) objavio je preliminarne nezvanične rezultate da je na 70 odsto obrađenog uzorka, prema kojma je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila 40,9 odsto.

Izbori CG: DPS u ubedljivom vođstvu

Demokratski Front dobio je podršku 20,3 odsto birača, Velika Koalicija – Ključ – DEMOS, SNP, URA je osvojila 10,7 odsto birača.

Lista Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića osvojila je 5,0 odsto, a Aleksa Bečić – Demokrate 9,7 odsto, pokazuju podaci CEMI i ukazuju da su uglavnom stigli rezultati sa manjih biračkih mesta.

Funkcioner Demokratskog fronta Emilo Labudović izjavio je u prvom obraćanju javnosti u štabu te koalicije da opoizcija ima više glasova nego Demokratska partrja socijalista i da je, kako je kazao, sloboda blizu.

Kada se prvi preliminarni rezultati pretvore u mandate, DPS dobija 36 mesta u novom sazivu parlamenta, Demokratski front 17, Kluč devet mandata, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri, dok ostali mandati idu manjinskim strankama.

Skupština Crne Gore ima 85 poslanika, i izvesno je da će nova vlada biti koaliciona.

Na izborima je glasalo 73,2 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju, čiji su posmatrači pratili izborni dan. Na osnovu tog podatka, opšti cenzus za poslanički mandat,  kako je navedeno, je 11.427 glasova.

Ovakva izlaznost, prema objašnjenju, nije dobra za manje partije, jer se povećava cenzus i za njih i samim tim manja je šansa da udju u parlament, ili da dobiju više mesta.

Nevladine organizacije, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova, a i mitropolit  Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amflohije pozvali su gradjane da rezultate izbora sačekaju kod kuće, jer se strahuje od mogućih nemira na ulicama. 

Prema ocenama domaćih posmatrača, današnji izborni dan, ipak, bio je "tenzičan" pa pobednik parlamentarnih izbora ne bi trebalo da slavi pre nego što bude poznat kredibilan izborni rezultat.

Upozoreni su i mediji da ne objavljuju ishitrene podatke o izbornim rezultatima, bez adekvatne provere.

Uprava policije Crne Gore ranije je upozorila na mogućnost uličnog nasilja u izbornoj noći, a danas je uhapšena grupa od 20 državljana Srbije, koji su, kako je saopšteno, nameravali da večeras izazovu oružane sukobe i napadnu državne institucije, kao i da slobode liše premijera Mila Djukanovića.

Današnje parlamentarne izbore u Crnoj Gori, desete od obnove višestranačja i četvrte od obnove državnosti, pratilo je više od 2.600 domaćih i stranih posmatrača.

Bečić pozvao opoziciju na dogovor protiv DPS

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je lidere opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa Demokratskom partijom socijalista, da odmah nakon preliminarnih rezultata sjednu za jedan sto i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak.

„Predlažem svim liderima i predstavnicima opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa DPS-om, da odmah nakon preliminarnih rezultata sednu za jedan sto, razmene sve informacije o zloupotrebama koje su pratile izborni proces, izvrše potrebne analize i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak“, naveo je Bečić u saopštenju.

Demokrate su, kako je rekao, svesne činjenice da je ove izbore pratio najveći broj ikada zabeleženih zloupotreba, ali i veoma odgovoran i ozbiljan odnos građana, opozicionih političkih subjekata i nevladinog sektora.

Prema njegovim rečima, parcijalna koordinacija, koja ne bi uključivala sve predstavnike respektabilnih opozicionih subjekata, niti bi bila dobra, niti bi za Demokrate bila prihvatljiva.

On je poručio da je mir vrednost koja nema alternativu.

„Dužni smo da uvek i na svakom mestu, a pogotovo u trenucima koji su izuzetno politički osetljivi, pazimo na tu činjenicu. Od neodgovornih postupaka vlasti branimo se osmijehom. A kako bi drugačije, ako je Crna Gora najlepša država na Balkanu“, rekao je Bečić.

On je pozvao sve građane Crne Gore da u slučaju dugo očekivane i izvesne pobede opozicije svoje zadovoljstvo izraze u svojim domovima i stranačkim prostorijama.

„To je moj apel, za koji se nadam da će biti prihvaćen, pogotovo od onih koji su danas zaokružili Demokrate i dali poverenje Demokratskoj Crnoj Gori“, naveo je Bečić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš