Imam u Preševu kažnjen zbog albanske zastave na munari džamije

Nedžadu Jašariju iz sela Geraj, u opštini Preševo, sud je izrekao kaznu od 30.000 dinara jer je prošlog 28. novembra, na Dan albanske zastave, na munari njegove džamije bila istaknuta albanska zastava

Imam u Preševu kažnjen zbog albanske zastave na munari džamije

Imam Jašari Nedžad kaže da nije postavio zastavu, da ne zna ko je to učinio i da je to ranije rekao i istražnim organima, prenosi albanski “Top channel”.

Optuženi dodaje da se 16 godina nije popeo na munaru džamije, ali i da ne može dan i noć da čuva džamiju.

“Jednom smo stavili dva katanca, ali ih je neko obio i ušao u objekat”, rekao je Imam.

Jašari (70) ističe da nema ništa sa tim što je zastava bila na minaretu, ali i da bi lokalni političari trebalo da se dogovore kako da se taj problem reši.

“Političari za koje smo glasali ovde treba da se pozabave ovim problemom, jer ja nemam novaca da platim kaznu”, zaključio je Jašari.

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da su mnoge institucije u tom gradu platile kazne zbog sličnog problema.

“Radi se o etničkoj zastavi, bez obzira što je Albanija koristi kao svoju državnu zastavu”, rekao je Mustafa.

Dodao je da su Albanci spremni da rješavaju svoje probleme, ali da Beograd nije spreman na dijalog.

U obrazloženju presude imamu, međutim, navodi se da pored zastave Albanije nije bila istaknuta zastava Republike Srbije, čime je učinjen prekršaj člana 41. stav 1 i stav 2 tačka tri Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, što mora biti poznato lokalnim vlastima.

Takođe, Jašarija je osudio lokalni sud, a on ostaje pri tome da ne može da spriječi takve događaje.

“Džamija je dan i noć otvorena, ovo je seoska džamija, gdje ljudi svraćaju da klanjaju i kada ja nisam tu. Neko je najverovatnije noću ušao i okačio je na minaret”, tvrdi Jašari.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš