Grčki ministar spoljnih poslova Dendias posetiće Kosovo početkom juna

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetiće Kosovo početkom juna kako bi se sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, prenosi Ekonomija onlajn.

Grčki ministar spoljnih poslova Dendias posetiće Kosovo početkom juna

Ovo je za albanske medije potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

"Ministar Dendias posetiće Kosovo početkom juna, nakon najnovijih događaja i formiranje nove vlade," navodi se u saopštenju dostavljenom albanskim medijima.

Grčka je jedna od pet evropskih zemalja koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali je grčko Ministarstvo spoljnih poslova prepoznalo konstruktivan pristup Kosova u ekonomskom smislu s ciljem daljnjeg unapređenja bilateralne saradnje.

"Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen, ali u isto vreme, jednako je dobro poznato da je Atina sledila konstruktivan pristup Prištini, imajući od 2019. kancelariju za trgovinske i ekonomske poslove Kosova u Atini i radi na proširenju saradnje na raznim poljima".

Cilj posete je produbljivanje bilateralne saradnje.

"S ciljem daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja kancelarije, bez impliciranja aspekata povezanih sa statusom, ovaj ured je preimenovan u Ured za kosovske interese u Atini", dalje se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Dodaje se  da će grčka diplomatija pomoći Kosovu na njegovom evropskom putu.

"I u ovom kontekstu, takođe podržavamo liberalizaciju viznog režima", prenosi Ekonomija onlajn stav grčkg ministarstva. 

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke navodi da će njihova zemlja snažno podržati dijalog između Kosova i Srbije, koji će voditi Evropska unija, a podseća i da Grčka daje značajan broj pripadnika Kforu.

Ekonomija onlajn podseća da je pre nekoliko dana objavljeno je da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias imao telefonski razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom o najnovijim događajima na zapadnom Balkanu. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš