Pravoslavni mitropolit šokirao Republiku Srpsku

Granice uspostavljene na zločinu nemaju budućnost

“Da bi bilo mira neophodna je dobra volja među ljudima, među svima koliko nas ima. A, svi ljudi na zemlji smo iz jednoga korijena, svi smo braća, kada se malo dublje pogleda. A to i jeste poruka Božića da i Bog, ne samo da smo mi braća, nego da i on postaje naš brat. Neizreciv je, neiskaziv je.

Granice uspostavljene na zločinu nemaju budućnost

Postaje ono što naš narod naziva Božić bata koji nosi kitu zlata, da pozlati vrata i oboja poboja, i svu kuću do krova. Kao što sam i ja naučio od svoje majke još u djetinjstvu tu pjesmu: Božić, Božić bata pozdravlja ga tata, dočekuje majka mila, sva nam djeco svijeta srećna bila. To je poruka”, navodi mitropolit Amfilohije.

Kaže kako se boji da komercijalno nadvaladava ono duhovno, ono suštinsko u Božiću. Navodi da je i to nešto što primamo sada i od Zapada od koga očekujemo svo izobilje i bogatstvo.

“Pa i to je taj Zapad. Na Zapadu je sve komercijalizovano još od ranije. Sada se to prenosi ovdje i kod nas. Ne može i bez toga, naravno, ali ako to preovlada i što se tiče Božića i Nove godine ipak, to onda nije ono pravo istinsko. To skriva suštinu samog događaja, kosmičkog, istorijskog, vremenu vječnog. Trebamo da se vraćamo dubljem smislu”, navodi mitropolit.

– Hoće li strah od Allaha i Sudnjeg dana vratiti vjeronauku u školu

Bitno je, kaže, da se u školama ponovno vrati vjeronauka. Mislim, navodi mitropolit, da je u BiH ona vraćena. U tom pogledu u BiH, cijeni, ide se ispred Crne Gore.

“Crna Gora još je u okvirima onoga što ja malo grubo nazivam, ali tako jeste, bolesti zvane brozomora. Brozomora to je taj ateizam, bezbožništvo, bogoubistvona kome se pokušalo da utemelji ljudska sreća, istorija, sudbina čovjekova. Što je govorio čuveni ruski socijalista 19. vijeka Bjelinski – čovjek je od majmuna,volimo jedni druge. Ne možete na majmunskom porijeklu temeljiti mir među ljudima i bratstvo i zajedništvo”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Stoga, smatra, vraćanje tome, iskonskom, veoma je bitno. Veoma je bitno, smatra, da se “vraćamo toj najdubljoj istini života o čovjeku, o tvorevini Božijoj, o svijetu”. I da ta istina, kaže mitropolit, posvjedoči sveukupno ne samo hrišćansko iskustvo nego sveukupno ljudsko iskustvo, posebno religiozno, a posebno religija koje su izrasle iz onog Mojsijevog zakonodavstva, Deset božijih zapovijesti, a to je i judeizam, to je i hrišćanstvo, to je i islam na kraju krajeva.

“To je temelj toga. Promicanje toga iskustva vjekovnog, koje nije bajka, nije priča, nego realnost hiljada godina, na kojoj se temelji sve što je časno i čestito dato narodima, posebno evropskim, azijskim, amerikanskim, to je ono što je neophodno. Problem je recimo sada konkretno u Crnoj Gori. Mi smo i ovdje pokušali da uvedemo vjeronauku još od 90-tih godina, ali nažalost pošto je Crna Gora, odnosno crnogorska vlast bila baš nosilac bezbožništva to se nije uspjelo. Samo je Albanija Envera Hodže bila ispred Crne Gore. Sada ta ideologija još uvijek na neki način vlada prosvjetom u Crnoj Gori. Pošto sam poznat kao jezičar rekao sam sada je ministar prosvjete u Crnoj Gori musliman, Damir Šehović, i ako ima straha od Allaha i Sudnjega dana onda evo nama vjeronauke u Crnoj Gori. Ne znam da li ima straha od Allaha i Sudnjega dana. Jer, bez toga nema ni istinske prosvjete, ni napretka”, stava je mitropolit Amfilohije.

Izvor: (novihorizonti.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš